Oroszország betiltja a független Moscow Times-t

Oroszország "nemkívánatos szervezetnek" minősítette és betiltotta a független angol és orosz nyelvű Moscow Times-t, válaszul az Európai Unió Tanácsának döntésére, amely három orosz médium tevékenységét szüntette meg az EU-ban.

Az orosz hatóságok június 25-étől korlátozták 81 európai hírszolgáltató elérését, köztük a Moscow Times-t is. Ez a lépés válasz az Európai Unió május 17-i döntésére, amely június 25-től tiltotta be a RIA Novosztyi, az Izvesztyia Médiainformációs Központ és a Rosszijszkaja Gazeta médiumok minden műsorszórási tevékenységét az EU területén.

Az orosz külügyminisztérium szerint az intézkedés azokra a médiaszolgáltatókra vonatkozik, amelyek "rendszeresen terjesztenek hamis információkat a különleges katonai művelet menetéről". Azt is hangsúlyozták, hogy ezek "tükröző és arányos" megtorló intézkedések.

A Moscow Times, amely az 1990-es évek óta tudósít Oroszországról, 2022-ben költözött Amszterdamba. A mostani döntés értelmében bármelyik orosz állampolgár büntethető, aki a szervezetnek dolgozik vagy finanszírozza azt, akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak.

Derk Sauer, a Moscow Times alapítója egy Twitteren közzétett bejegyzésben kifejtette, hogy továbbra is folytatják a független újságírást, ami jelenleg bűncselekménynek számít Oroszországban. Az orosz főügyészség hivatalának közleménye szerint a Moscow Times célja „az Orosz Föderáció vezetésének lejáratása”.

A Moscow Times-nál dolgozott pályája kezdetén Evan Gershkovich is, akit 2023-ban tartóztattak le Oroszországban. A Wall Street Journal orosz származású amerikai újságíróját kémkedéssel vádolják, azzal, hogy kényes információkat próbált szerezni egy fegyvergyárról.