A lakosság jelentős része saját tulajdonú ingatlanra vesz fel hitelt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakosság jelentős része saját tulajdonú ingatlanra vesz fel hitelt, és a támogatás nélküli lakáshiteleket részesítik előnyben, míg a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kevésbé népszerű.

Az MNB friss statisztikája alapján Pest és Veszprém vármegyékben a legalacsonyabb az ingatlanok jelzáloghitelezési megterheltsége, míg az ország többi részén magasabb a hitelarány. Az átlagos hitelfedezeti mutató (LTV) értéke országosan 53 százalék körül van, de Pest és Veszprém vármegyékben ez az érték 50 százalék, míg például Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom vármegyékben 57 százalék körül alakul. A vidéki területeken általában több hitelt vesz fel a lakosság egy-egy ingatlanra átlagosan.

A jegybank által szabályozott hitelfedezeti mutató szerint 2015 óta az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80 százalékában maximalizálódik a felvehető kölcsön összege, fiatalok esetében pedig ez az arány 2023 januárjától akár 90 százalék is lehet.

A jelzáloghitel-kihelyezések megoszlásában 2021 október és 2024 márciusa között a lakáscélú hitelek domináltak, több mint 90 százalékos részarányt képviselve. A kölcsönök többségét használt lakás vásárlására vették fel, míg az újlakás-vásárlási vagy -építési célok a hitelkihelyezések körülbelül 24 százalékát tették ki.

A hosszabb futamidő általában magasabb eladósodottságot jelent, a 30 év vagy azt meghaladó futamidejű kölcsönök esetén az LTV értéke 61 százalék felett van. A csok nélküli és nem támogatott hitelek 2024-ben is többségben vannak, közel háromnegyedét teszik ki a lakáscélú hiteleknek.

A 31-40 éves korosztály kötötte a legtöbb új hitelszerződést 2024 első negyedévében, 39 százalékos aránnyal. Őket követi a negyvenes korosztály közel 24 százalékkal, majd a 18-30 évesek 20,6 százalékos részaránnyal. Az életkor előrehaladtával csökken az eladósodottság mértéke, ami részben annak is köszönhető, hogy ki mikor veszi fel az első lakáskölcsönét.

Az MNB szerint az elmúlt években a hitelezés egészséges szerkezetben bővült, az ingatlanfedezetek növekvő megterheltsége és a magas megterheltségű ingatlanok finanszírozásának túlzott koncentrációja nélkül.