Gyurcsány Ferenc elemzi az "orbánizmus" lényegét

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint nem elég Orbánt leváltani, hanem a vele szemben állóknak az általa úgynevezett "Orbán-rendszer" szerkezetétől is meg kell szabadulniuk.

Gyurcsány Ferenc nyolc pontban fogalmazta meg "az orbánizmus lényegét". Úgy véli, hogy a politika elsődlegessége dominál minden más terület felett, mint például a gazdaság vagy a kultúra, és nem a köz ügyeinek intézését jelenti, hanem az uralom eszközét, melynek célja a hatalom fenntartása.

Az orbánizmus jellemzője a principátus elitjének elitellenes politikája, amely egyfajta elitellenes elitizmust képvisel, és a populista áramlatok egyik típusának tekinthető. Gyurcsány szerint a populisták a romlatlan nép képviselőiként állítják be magukat, és készek szembeszállni a romlott elitekkel, mint például Brüsszellel, Washingtonnal vagy a WHO-val, miközben gyakran maguk is az elit részét képezik.

A DK elnöke szerint az orbánizmus társadalma a "porlasztott homogenitás" koncepciójára épül, amely a társadalmi autonómiákat szándékosan felmorzsolja és atomizálja, miközben az állami ideológiában, hitben és vallásban való egyetértésre törekszik. Gyurcsány Ferenc szerint az orbánizmus a középosztályt felmorzsolja, az alacsonyabb rétegeket függőségben tartja, az elitet pedig megvásárolja, megvesztegeti, fenyegetéssel tartja nyomás alatt.

Gyurcsány Ferenc úgy gondolja, hogy az orbánizmus politikája nem szuverenista, hanem izolacionista. Szerinte Magyarország már rendelkezik a szuverenitás minden tartalmi elemével, és senki nem veszélyezteti azt. Az orbánizmus célja nem a szuverenitás megőrzése, hanem az ország izolálása Európától és saját történelmi közösségétől.

A DK elnöke szerint az "orbánizmus" Európa-ellenes és a magyar felsőbbrendűséget hirdeti, a jó hazafiság helyett a magyarok többet érnek másoknál meggyőződéssel cselekszik. Gyurcsány Ferenc a június 9-i választások után fejtette ki álláspontját a Demokratikus Koalíció helyzetéről és a saját politikai szerepéről az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában, de későbbi Facebook-bejegyzésében is részletezte az orbánizmus jellemzőit.

A poszt végén pedig hozzátette, hogy "aki egy jobb világot, szabad polgári Magyarországot, ha úgy tetszik, demokratikus köztársaságot akar, annak nem elég azt akarni, azért tenni, hogy megszabaduljunk Orbántól, annak nem lehet más célja, mint az, hogy megszabaduljunk az orbánizmustól." Kiemelve, hogy ennek a küzdelemnek a lényegét, szerinte a legjobban a saját pártja, a DK érti a legjobban.