Intenzív munka: a DK-közeli Nyugati Fény a 444-előfizetések lemondását hirdeti

Intenzív munka zajlik a Demokratikus Koalíció háza táján, ahol a választási eredmények értékelése mellett a megmaradt független sajtó elleni támadások is napirenden vannak.

Dobrev Klára, a DK politikusa két héttel ezelőtt többször is hangsúlyozta az "intenzív munka" jelentőségét, amely a párt választási eredményeinek értékelésével kapcsolatos volt. A nyilvánosság izgatottan várta, hogy mi sül ki ebből az intenzitásból, különösen annak fényében, hogy a DK korábban az ellenzék vezető erejeként pozicionálta magát, de az árnyékkormány feloszlatásával jelentős visszalépést kellett megtenniük.

A várakozásnak Gyurcsány Ferenc egy videóesszé/interjú párossal vetett véget, amelyben kijelentette, hogy nem szabad feladni, és minden "meccset" le kell játszani. Gyurcsány szerint a független sajtó túlságosan középen áll, ezzel pedig a diktatúrát segíti, ami a DK kommentelőhadosztályának támadásait is kiváltotta a médiával szemben.

A DK-közeli Nyugati Fény csütörtökön egy posztban hirdette meg a 444-előfizetések lemondását, ami egy "botrányos Gyurcsány-cikk" miatt indult el. A posztban az Amerikai Népszava főszerkesztője, Bartus László cikkét idézték, amely szerint a 444 főszerkesztőjének, Uj Péternek le kellene mondania, és az olvasóknak is fel kellene mondaniuk előfizetéseiket.

A DK ezzel szemben úgy döntött, hogy támadja azokat a médiumokat, amelyek korábban a párt politikáját is támogatták, és nem tervezik kirúgni Herczeg Márkot, aki a Gyurcsány-interjúról írt véleménycikket. Herczeg többek között olyan cikkek szerzője, mint a "Legyőzhetetlen Orbán Viktor pártállami kampánygépezete" és egy publicisztika az Orbánista realizmusról.

A 444 folytatja a munkát, annak ellenére, hogy Magyar Péter kritizálta a független sajtót, Oroszország korlátozta a lap elérését, és a Szuverenitásvédelmi Hivatal is fellépett a független média ellen. A 444 köszöni olvasóinak a támogatást és intenzíven folytatja a tevékenységét.