Lázár János 2026-ban nem indul az országgyűlési választásokon

Lázár János, az építési és közlekedési miniszter megerősítette, hogy nem kíván indulni a 2026-os országgyűlési választások egyéni kerületi megmérettetésében.

A döntésről több alkalommal is beszámolt, legutóbb egy Facebookon közzétett videóban, ahol kifejtette, hogy a választókerületében, Hódmezővásárhelyen és Makón új parlamenti képviselőt kell választaniuk a polgároknak. Azt is hozzátette, hogy a Fidesz és a KDNP dönt majd arról, hogy kit indítanak a helyén, de úgy véli, erős az utánpótlás, sok ember pályázik erre, hiszen „erős az utánpótlás”, vakka új lehetőségek és ismert arcok is vannak.

Lázár hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy az ember felismerje, mikor van szükség megújulásra. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy 25 év után eljött az ideje a megújulásnak, de ez nem jelenti azt, hogy ő maga szeretne kiszállni a politikából. Ambícióiról és terveiről beszélt, bár ezeket nem részletezte a videóban. Egyben megerősítette, hogy van még bennem ambíció, 49 éves vagyok, a legjobb formában és legjobb állapotban, és még sok nagyon jó év áll előttem.

Korábban, április végén a Jelen című lapnak adott interjújában már utalt arra, hogy lehet, nem a politika lesz a jövője. Akkor még óvatosabban fogalmazott, mondván: "Nem tartom ördögtől valónak, ha 2026-ban nem leszek politikus." Ugyanakkor megerősítette, hogy a jövőben már nem tud a választókerülettel foglalkozni.

Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter polgármestert magabiztos többséggel választották újra, a Fidesz négyezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint amire Lázár számított. Lázár János 2002 óta képviseli a parlamentben a hódmezővásárhelyi választókerületet. 2022-ben a szavazatok 51,78 százalékával nyert Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel szemben, 2018-ban is hasonló arányban támogatták a körzet választói.

Fontos kiemelni, hogy Lázár nem zárta ki, hogy a Fidesz-KDNP listáján szerepel majd, vagyis lehetősége nyílhat arra, hogy a parlamentbe kerüljön, mint ahogy korábban több Fidesz vezető politikusa is tett. A politikai karrierjével kapcsolatos további terveiről egyelőre nem nyilatkozott részletesen.