Az első elektromos Ferrari: egy hátborzongató összeg

A Ferrari bejelentette, hogy a jövő év végén piacra dobja első elektromos autóját, amelynek ára akár 500 ezer euróra, azaz körülbelül 198 millió forintra is rúghat.

A luxusautógyártó tervei szerint egy új üzemet indítanak, amely jelentősen, akár a harmadával is növelheti a gyártó termelését. Ez az üzem nemcsak az új elektromos modell gyártására szolgál majd, hanem a belsőégésű és hibrid autók, valamint azok alkatrészei is itt készülnek majd. A Ferrari híres üvöltő benzinmotorjairól, de az új Purosangue SUV bemutatásával már bizonyította, hogy képes túllépni a hagyományos kétüléses sportkocsik és grand tourerek világán.

A Reuters egyik bennfentese szerint a Ferrari magabiztos a váltást illetően, és az első elektromos autójuk ára jóval magasabb lesz, mint a riválisok idei első negyedévben forgalomban lévő modelljeinek árai. Ezek az autók az extrákkal együtt körülbelül 350 ezer euróba, vagyis nagyjából 138 millió forintba kerültek, míg a Ferrari elektromos autójának alapára már 500 ezer euró lesz, ami nem tartalmazza a jellemzően 15-20 százalékos többletet jelentő funkciókat és személyes kiegészítőket.

Az olasz Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Igazgatóság felmérése szerint a fékhiba az évente bekövetkező autóbalesetek 22%-át teszi ki - írja a SlashGear. Ez különösen fontos lehet az elektromos autók esetében, ahol a fékrendszer meghibásodása kritikus helyzeteket idézhet elő. A Ferrari elektromos modelljének vásárlói számára is hasznos lehet tudni, hogyan kellene cselekedniük, ha menet közben meghibásodna a fék. A biztonságos lassítás és megállás érdekében fontos, hogy a sofőrök nyugodtak maradjanak, figyelmeztessék a többi közlekedőt, fokozatosan váltogassanak alacsonyabb fokozatba, és óvatosan használják a kéziféket. Nagyobb sebességnél, például autópályán, a lassítósáv és a vészvillogó használata, valamint szükség esetén a védőkorlát segíthet a biztonságos megállásban. Ezek az intézkedések csökkenthetik a balesetek súlyosságát és elősegíthetik a járművek biztonságos leállítását.