Szunnyadó fekete lyuk ébredésének tanúi lehetünk

Egy eddig sosem tapasztalt csillagászati esemény, egy szunnyadó szupermasszív fekete lyuk ébredése zajlik az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászainak szeme láttára – számolt be róla a The Guardian és az IFLScience.

Az ESO szakértői, köztük Paula Sánchez-Sáez, egy távoli galaxis fényességének növekedését észlelték, amelyet a galaxis központi fekete lyuka újra anyagot kezdett elnyelni. A Szűz csillagképben helyet foglaló SDSS1335+0728 jelű galaxis már régóta ismert a csillagászok számára, de korábban nem mutatott különleges aktivitást. 2019-ben azonban a kutatók felfigyeltek rá, hogy a mintegy 300 millió fényévre lévő galaxis fényessége hirtelen megnőtt, és azóta is folyamatosan erősödik.

A jelenség mögött álló okokat kutatva a csillagászok arra jutottak, hogy a galaxis közepén lévő óriási fekete lyuk kezdett el anyagot bekebelezni, ami magyarázhatja a fényesség növekedését. Ez az esemény lehet az első alkalom, hogy a tudósok egy szunnyadó fekete lyuk ébredését az elejétől fogva követhetik nyomon.

A fekete lyuk "táplálkozása" során a körülötte lévő gázok felmelegszenek és fényesen ragyognak, ami magyarázatot adhat a megfigyelt fényességnövekedésre. Emellett egy másik lehetséges magyarázat a hirtelen fényerősség-növekedésre az úgynevezett árapály-katasztrófa, amikor egy csillag túlságosan közel kerül a fekete lyukhoz, és az elkezdi széttépni az égitestet. Ez a folyamat általában rövid ideig tart, és egy galaxis fényességét csupán néhány száz napig képes fokozni.

Az elmúlt időszak megfigyelései alapján kiderült, hogy a galaxis fényessége nemrégiben megduplázódott közép-infravörös hullámhosszakon, négyszeresére nőtt az ultraibolya tartományban, és legalább tízszeresére emelkedett a röntgentartományban. 2024 februárjában még a röntgensugárzásban is ragyogni kezdett. Az aktív galaktikus magok rendkívül erős fényt bocsátanak ki különböző hullámhosszokon, mivel a fekete lyuk körüli gáz felmelegszik és izzani kezd.

Bár a kutatók az Astronomy & Astrophysics lapban publikált tanulmányukban az aktív galaktikus mag elméletét tartják a legvalószínűbbnek, nem zárható ki más lehetőség sem az extrém fényesség magyarázatára. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy megállapítsák, nem egy extrém hosszú árapály-katasztrófáról van szó, amely során a fekete lyuk felfalja a hozzá túl közel került csillagot vagy gázfelhőt. A szakértők szerint a jövőben további megfigyelésekre van szükség ahhoz, hogy megbizonyosodjanak a jelenség forrásáról. Az sem világos egyelőre, hogy egy különleges esetről van-e szó, vagy az olyan szupermasszív fekete lyukak is aktívvá válhatnak, mint amilyen a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A*.