Két tényező, amely védelmet nyújthat az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer-kór elleni védekezésben két fontos tényezőt azonosítottak: a genetikai hátteret és a fizikai aktivitást. Egyes gének védelmet nyújthatnak a betegség ellen, de a rendszeres testmozgás is hasonlóan hatékony lehet a kór távol tartásában.

Az Alzheimer-kór jelentős népegészségügyi probléma Európában és világszerte, mintegy 7 millió, illetve 55 millió embert érintve. Ez a neurodegeneratív betegség két fehérje, az amyloid és a tau fehérjék agyban történő felhalmozódása következtében alakul ki, és jellemzően memóriavesztéssel jár.

A genetika szerepét az Alzheimer-kór kialakulásában az Acta Neuropathologica Communications folyóiratban megjelent tanulmány is alátámasztja. A kutatás során az Alzheimer-kóros betegek és egészséges személyek agyát vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy az immunrendszer aktivitásához kapcsolódó gének bizonyos embereknél aktívabbak, ami védelmet nyújthat a betegséggel szemben.

A kutatások azt is kimutatták, hogy ha valakinek nincsenek ilyen védő génei, akkor is van remény, mivel a megfelelő életmód, különösen a fizikai aktivitás, szintén képes távol tartani a betegséget. A testmozgás pozitív hatással van az immunrendszerre, segítve ezzel az agyban felhalmozódott káros fehérjék eltávolítását.

Összefoglalva, bár a genetikai tényezők fontos szerepet játszanak az Alzheimer-kór elleni védekezésben, a rendszeres fizikai aktivitás is kulcsfontosságú lehet a betegség megelőzésében, függetlenül genetikai adottságainktól.