A SZTA körüli botrány részletei

Egy 2020-as belső memorandum szerint a Széchenyi Alapkezelő Zrt. (SZTA) közel 7 milliárd forintot veszített, ami veszélybe sodorta a cég működését. A pénzek egy része a Növekedési Hitel Bankban (NHB) rekedt, amely György Matolcsy unokatestvéréhez köthető és 2019-ben felszámolás alá került.

A SZTA 2018-ban helyezett el jelentős összegeket a NHB-ban, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének, György Matolcsynak a rokonához köthető, és kormányközeli üzleti köröknek nyújtott kölcsönök miatt likviditási problémákba ütközött. A SZTA-nál kezelt közel 7 milliárd forint így a felszámolás alatt álló bankban rekedt. A Direkt36 által megszerzett belső dokumentumok szerint a SZTA a pénzeket akkor helyezte el a bankban, amikor az már több bírságot és figyelmeztetést kapott a hatóságoktól.

Az ügy részleteit a Direkt36 és a Telex közös cikkében tárták fel. A belső vizsgálatok szerint a SZTA akkori vezetője, Imre V. Csuhaj, aki jelenleg tanácsadóként dolgozik Matolcsynál, a belső szabályokat megszegve hajtotta végre a tranzakciókat.

A SZTA válaszában azt írták, hogy „cégünk a törvény által megengedett összes lépést megtette a letétbe helyezett pénz visszaszerzése érdekében”, és „ennek eredményeként jelentős visszatérítést értünk el”, de arra a kérdésre, hogy ez pontosan mit jelent, nem válaszoltak.

Felelősségek és tervek

A SZTA 2018 nyarán jelentette be a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap létrehozását, amelynek célja a kis- és középvállalkozások tőzsdei bevezetésének elősegítése volt, 13 milliárd forintos költségvetéssel, amit a Pénzügyminisztérium biztosított.

Azonban a projekt hamar kudarcba fulladt, és a 2018-as alapítást követő hónapokban döntések sorozata vezetett a milliárdok elvesztéséhez. A Direkt36 által megszerzett belső dokumentumok szerint a Pénzügyminisztériumtól kapott összes 13 milliárd forintot először a SZTA OTP Banknál vezetett számlájára utalták 2018 júniusában. Néhány héttel később, augusztus elején, a cég úgy döntött, hogy az összeg felét, 6,5 milliárd forintot átutal a NHB-nak, ahol különböző lekötött betétekbe helyezték el.

Családi üzletek és vezetői felelősség

Az NHB-nál kialakult helyzet komoly feltűnést keltett, mivel a banknak erős politikai kapcsolatai voltak. Az NHB 2013 óta Tamás Béla Szemerey, Matolcsy György unokatestvére tulajdonában állt, és éveken át kezelte a Matolcsy családhoz és az MNB-hez köthető üzleteket.

A SZTA akkori vezérigazgatója, Imre V. Csuhaj több kapcsolattal is rendelkezett Matolcsy György és köre felé. Csuhaj több Pallas Athéné Alapítvány kuratóriumi tagja volt, amelyeket az MNB alapított és jelentős vagyonnal látott el Matolcsy elnöksége alatt.

A Direkt36 többször is megkereste Csuhajt, aki jelenleg Matolcsy főtanácsadója az MNB-nél, de ő nem válaszolt a kérdésekre. Egy 2019 márciusi igazgatósági előadásban Csuhaj azt állította, hogy az NHB-val való együttműködés célja az volt, hogy „a kormány stratégiájával összhangban támogassák a többségében magyar tulajdonú bankokat”.

A miniszter beavatkozása

A belső dokumentumok szerint, ahogy a helyzet romlott, a Pénzügyminisztérium, amely eredetileg a veszteséges alapokat bízta a SZTA-ra, egyre aktívabbá vált. Csuhaj szerint 2018. december 19-én, a központi bank korlátozásainak bevezetése után egy nappal tájékoztatta a minisztérium vezetését a helyzetről.

A Pénzügyminisztérium végül úgy döntött, hogy a SZTA-nál keletkezett majdnem 7 milliárd forintos veszteséget a cég 20 milliárd forintos tőkeemelésével pótolja az adófizetők pénzéből. A Pénzügyminisztérium részletes kérdésekre csak annyit válaszolt, hogy „a Pénzügyminisztérium mindig az érvényes törvényeknek megfelelően jár el”.

: Direkt36 és Telex közös cikke