Újabb egészségügyi szektor államosítása a láthatáron?

A Medicina2000 Szövetség felmérése rámutatott, hogy az önkormányzatok jelentős mértékben hozzájárulnak a szakrendelők finanszírozásához, és aggodalmukat fejezték ki az esetleges államosítás negatív következményei miatt.

A Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség (Medicina2000 Szövetség) felmérése szerint az önkormányzatok fontos szerepet töltenek be a szakrendelők működtetésében, hiszen ők biztosítják a fejlesztési források jelentős részét, valamint a betegellátás költségeinek egy részét is állják. A szövetség hangsúlyozza, hogy a járóbeteg-ellátás hatékony működése csökkentheti a kórházakra nehezedő terheket, ezért fontosnak tartják az önkormányzati fenntartás megőrzését.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón beszélt arról, hogy a kórházak állami fenntartásban lévő szakrendelők esetében is indokolt lenne az államosítás, mivel jelenleg az önkormányzatok kezében vannak ezek az intézmények.

A Medicina2000 Szövetség szerint az önkormányzatok jó gazdái a rendelőknek, amit 26 önkormányzati fenntartású rendelő adatai is alátámasztanak. Az önkormányzatok átlagosan az intézményi beruházások több mint felét, pontosan 52 százalékát finanszírozták az elmúlt években, és a jövőbeni tervek szerint ez az arány akár 80 százalékra is emelkedhet. Emellett a működési kiadásokhoz is egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá, idén már 15 százalékban, szemben a tavalyi 9,5 százalékkal.

A szövetség figyelmeztet arra, hogy ha a szakrendelők állami kézbe kerülnének, az a magyar egészségügyi rendszerből történő nettó forráskivonást jelentene, mivel az önkormányzatok által biztosított támogatások ebben az esetben megszűnnének. Továbbá, ha a szakrendelőket a kórházakhoz csatolnák, az a munkatársak távozásához vezethetne, ami súlyosbíthatja az egészségügyi szektorban már így is kritikus humánerőforrás helyzetet.