Ősi, kozmikus ütközést sikerült megfigyelni

Csillagászok egy csoportja megfigyelte, hogy egy kvazárpár összeütközik a kozmikus hajnal végén, mintegy 900 millió évvel az ősrobbanás után, ami az eddigi legtávolabbi és legkorábbi ilyen típusú esemény – számolt be róla az IFLScience és a The Astrophysical Journal Letters tudományos lap.

A kozmikus hajnal körülbelül 50 millió évvel az ősrobbanás után kezdődött és 1 milliárd évvel később ért véget. Ez a periódus, amely a reionizáció idejére esik, az első csillagok és galaxisok születésének időszaka volt. Az összeolvadó kvazárok felfedezése ebből a korszakból kiemelkedő tudományos eredménynek számít, és betekintést nyújthat az univerzum ősi titkaiba .

A kvazárok erős rádióforrások, amelyek közepén nagy energiájú objektumok helyezkednek el, valószínűleg fekete lyukak. Olyan erővel és gyorsasággal szívják magukba az anyagot, hogy a közvetlen környezetük rendkívül fényessé válik, és túlragyogják még a saját galaxisuk fényét is . Macuoka Josiki, a japán Ehimei Egyetem munkatársa és a kutatócsoport tagja szerint régóta várták az összeolvadó kvazárok meglétét a reionizáció korszakában, és most először sikerült ezt megerősíteni.

A kutatás során a Subaru és a Gemini North távcsövek segítségével végeztek vizsgálatokat, amelyek során a kvazárokban lévő nagyon nagy tömegű fekete lyukakat azonosítottak, amelyek tömege megközelítőleg 100 millió naptömegű, így több mint 20-szor nehezebbek, mint a Tejútrendszer közepén lévő Sagittarius A* szupermasszív fekete lyuk .

A két kvazár közötti gázhidat is észlelték, ami arra utal, hogy a kölcsönhatásuk a galaxisok nagyobb skáláján is érzékelhető, és valószínűleg egy nagyobb összeolvadási folyamaton mennek keresztül. Macuoka hozzátette, hogy a megfigyelés segíthet jobban megérteni a kozmikus hajnalt és annak folyamatait, beleértve a szupermasszív fekete lyukak kialakulását is .

Korábban a James Webb űrteleszkóp is talált ősi kvazárokat, amelyek szintén fontos információkkal szolgálhatnak a kozmosz ezen időszakáról .