Párizsi Olimpia: Aggasztó Hőségi Kockázatok és Tragikus Haláleset

Egy friss jelentés szerint a 2024-es párizsi olimpia hősége életeket veszélyeztethet, amit már a 2020-as tokiói olimpia is előrevetített, ahol a sportolók a magas hőmérséklet és páratartalom miatt szenvedtek.

A "Rings of Fire: Heat Risks at the 2024 Paris Olympics" című jelentés rámutat, hogy a tokiói olimpia során a 34 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a 70%-ot megközelítő páratartalom miatt a versenyzők hánytak és elájultak a célvonalakon, sőt kerekesszékeket kellett bevetni a naptól felperzselt arénákból való elszállításukhoz. A teniszező Daniil Medvegyev egyenesen halálfélelemről beszélt a teniszpályán az embertelen meleg miatt.

Emma Pocock, a FrontRunners nevű szervezet vezérigazgatója szerint az éghajlatváltozás és a fosszilis tüzelőanyagok használata miatt a világ tovább melegedett az elmúlt három évben, és a párizsi játékok még melegebbek lehetnek, mint Tokióban voltak. Pocock hangsúlyozza, hogy ha a bolygó tovább melegszik, a jelenleg ismert sportágak veszélybe kerülhetnek. Pocock a Tűzgyűrűk jelentést egy „földbe tűzött karónak” nevezte, az egy sürgős felhívás a nemzetközi sport irányítószervei felé, hogy tegyenek lépéseket a globális felmelegedés ellen.

Párizsban 1924 óta, amikor utoljára rendeztek olimpiát, évente 1,8 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet, és évente átlagosan 23 nappal több a forró (25 Celsius-fok feletti), valamint kilenccel több a perzselő (30 Celsius-fok feletti) napok száma. A városban 1947 óta 50 hőhullámot jegyeztek fel, melyek gyakorisága és intenzitása növekszik. 2003 júliusában és augusztusában a rekordnak számító hőhullám több mint 14 ezer ember halálát követelte Franciaországban.

A Météo France előrejelzése szerint az ország egész területén a szokásosnál melegebb időjárás várható májustól júliusig, és 70 százalékos az esélye annak, hogy a hőmérséklet a szokásosnál magasabb lesz.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is elismeri, hogy a szélsőséges hőség egyre nagyobb problémát jelent a sport világában, és az élsportolók által tapasztalt környezeti hőstressz mértéke a következő években tovább fog emelkedni. A NOB a sportolók egészségének védelme érdekében enyhítő intézkedéseket javasolt.

A forró és párás körülmények nehezítik a sportolók testmaghőmérsékletének szabályozását, ami rontja a fizikai teljesítményt, különösen az állóképességi versenyeken. Az ilyen körülmények között versenyző sportolók egészségügyi kockázatai a leégéstől és hőséggörcsöktől kezdve a hőkimerülésig, sőt akár a hőguta miatti életveszélyes összeomlásig terjedhetnek.

Sebastian Coe, az atlétikai világszervezet elnöke és kétszeres olimpiai aranyérmes, az éghajlatváltozást a sportot fenyegető egzisztenciális veszélynek tekinti, és hangsúlyozza, hogy a versenyt az idővel nem szabad elveszítenünk.

Tragikus hír érkezett a közelgő olimpia kapcsán: búvárbalesetben meghalt Jackson James „J.J.” Rice, aki Tongát képviselte volna a 2024-es párizsi olimpián. A 18 éves tehetséges sárkányszörfös, aki az Egyesült Államokban született és Tongán nőtt fel, június 15-én vesztette életét egy szabadtüdős merülés során. A sárkányszörf, amelyben Rice versenyzett volna, a tervek szerint debütál a 2024-es párizsi olimpián. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke mély szomorúsággal fejezte ki részvétét a sportoló családjának és barátainak.