„Szégyellem magam” - bocsánatot kért Karsai Dánielnek a győri megafonos

Szakács István, a Megafon győri influenszere, egy TikTok videóban azt mondta Karsai Dánielnek, hogy „Kapja be... Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira izél. Tehát ha annyira olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, oszt viszon' látásra”.

Ez a kijelentés akkor hangzott el, amikor Szakács Istvánt arról kérdezték, hogy Sulyok Tamás, a köztársasági elnök elutasította Karsai Dániel kérését. Karsai, aki ALS-betegségben szenvedő jogász, azt kérte az elnöktől, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról: elnöki kegyelemben részesíti-e az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket.

Szakács István a Megafon képzését is elvégezte, és részt vett azon a májusi rendezvényen, ahol Szijjártó Péter a megafonosoktól internetes harcot kért a kampányidőszakra.

A videó közzététele után Szakács István többször is bocsánatot kért, mondván, hogy a kijelentése helytelen volt. A TikTokon élőben, majd szombaton Facebook-oldalán is elnézést kért. Azt állította, hogy az élő adás során baloldaliak provokálták fél órán keresztül, ami végül a nyers megfogalmazáshoz vezetett. Az élő adásban már visszavonta állítását és bocsánatot kért. Szakács újra kifejtette, hogy az életről csak Istennek van joga dönteni, és hozzátette, hogy hasonló helyzetben ő maga is bevenne két levél Xanaxot.

Szakács István azóta új profillal regisztrált a TikTokra, miután a régi fiókját véglegesen eltávolította a platform. Egy új videójában arról beszél, hogy most tart egy kis szünetet. Hozzátette, a videó óta fenyegetések érik, uszítanak ellene és halálosan is megfenyegették. Szakács ebben a videóban azt kérdezi, az őt fenyegető emberek mikor állnak majd ki, hogy bocsánatot kérjenek tőle.

@szakcs.istvn.4.0 Innentől a téma lezárva! ♬ eredeti hang – Szakács István 4.0

Karsai Dániel tavaly szeptemberben állt a nyilvánosság elé, hogy a teljes bénuláshoz, majd lassú halálhoz vezető ALS-betegség hatásainak bemutatásával elérje, hogy Magyarországon legalizálják az aktív eutanáziát. Így a gyógyíthatatlan emberek dönthetnének úgy, hogy a haláluk meggyorsítását kérik.

Emiatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indított. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel eutanáziára vonatkozó kérelmét, amire Karsai is benyújtotta válaszát. A bíróság csütörtökön mondta ki, hogy nem sérti emberi jogait az eutanázia tiltása. Karsai Dániel kegyelmi kérvénnyel fordult a korábbi és a jelenlegi köztársasági elnökhöz is, Sulyok Tamás személyesen meg is látogatta az ALS-ben szenvedő jogászt.