Vitézy tarolhatott a szavazatok újraszámolásakor

Reggel 9-től délután 2-ig a Nemzeti Választási Iroda munkatársai szelektálták és számolták újra az érvénytelennek minősített szavazólapokat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Nagy Attila és egy munkatársa válogatta és összesítette az érvényesnek ítélt szavazólapokat, külön figyelemmel az egyes jelöltekre érkező voksokra. Az NVI elnöke egyesével bemondta, hogy kire érkeztek a plusz szavazatok, amelyeket a Nemzeti Választási Bizottság tagjai fogják részletesen átvizsgálni.

A 19-23. kerületekben Vitézy 107, míg Karácsony 21 új szavazatot kapott, Grundtner András is több voksot gyűjtött be. Sok esetben a szavazólapokon csak egy egyértelmű x jelölés volt, amelyek többségében Vitézyre mutattak, de voltak olyan szavazatok is, ahol a Szentkirályi-Vitézy párosra voksoltak.

Egyes szavazólapokon egy érvényes x mellett egy másik jelölt melletti rubrikát átsatíroztak. Korábban érvényesnek minősített voksok között akadtak olyanok is, ahol a jelölt neve melletti kört egyszerűen besatírozták, ami későbbi érvénytelenséget eredményezhet.

Az NVB MSZP által delegált tagja, Litresits András az első 8 kerületből kiszelektált szavazólapokat gyorsan átszámolta, és 141 érvényes szavazatot talált. Összesen három mappa volt az asztalon, de hogy azokban hány szavazólap volt, az nem ismert.

Az NVB délután 5-kor kezdődő üléséről is élőben tudósítunk majd. Litresits András szerint viszonylag nagy arányban voltak hibásan kötegelve az érvénytelen szavazólapok, ami befolyásolhatja azok érvényességét.