A Balaton és a Velencei-tó vízszintje jelentősen megemelkedett

Valami történik a Balatonnal és a Velencei-tóval, rég nem volt olyan magas a vízszint, mint most. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Blikknek elmondta, hogy a két nagy állóvíz vízszintje jelentősen megemelkedett az utóbbi időben.

Két évvel ezelőtt az aszály miatt jelentősen apadt a Balaton vízszintje, ami aggodalmat keltett a nyaralóhely és a környékbeli emberek megélhetése miatt. Azonban a közelmúltban beérkezett hírek szerint a Balaton vízszintje emelkedett. Siklós Gabriella szerint az utóbbi hetekben sok eső esett, nemcsak a tónál, hanem a vízgyűjtő területen is, ami kedvezően befolyásolta a vízszintet.

A szóvivő hozzátette, hogy a Balatonban jelenleg elegendő víz van, és még ha a nyár során akár 40 centiméternyi víz is elpárologna, az sem okozna problémát.

A Balaton aktuális vízállása 124 centiméter, ami Siklós Gabriella szerint nagyon jó értéknek számít.

A Velencei-tó esetében is pozitív hírek érkeztek. Korábban itt is voltak aggodalmak a kiszáradás miatt, de a helyzet javult. A szóvivő elmondása szerint a Velencei-tó vízállása tökéletes, és korábban szükséges volt a tározókból pótolni a vizet. Azonban mostanra elkészült az eresztőcsatorna, amely lehetővé teszi, hogy az esővizet közvetlenül a tóba vezessék, így a tározók jelenleg üresek. Siklós Gabriella bizakodóan nyilatkozott, hogy a szezon végéig jók leszünk, és a nyaralók bátran látogathatják a Velencei-tavat és a Balatont is.

Végül a szóvivő megosztotta személyes terveit is, miszerint nyáron a Balaton északi partján tervez pihenni, amelyet különösen kedvel.