A Mozart csokigolyó gyártásának végét jelentheti a cég bezárása

A Salzburg Chocolate édességgyártó cég bezárásának híre sokakat érinthet, hiszen ez a lépés a magyarok által is kedvelt Mozart csokigolyó eltűnését is jelentheti. A vállalat fizetésképtelenségét követően, most az év végén tervezik az üzem bezárását.

A Der Standard és az Economx információi szerint a cég alkalmazottait, beszállítóit és a nagyobb ügyfeleket már értesítették a döntésről. A híres salzburgi Mozartkugel valódi gyártója a Mirabell, de a Salzburg Chocolate is jelentős szerepet töltött be az édesség piacán. A cég 2021 novemberében került először csődhelyzetbe, majd 2022 februárjában a Julius Meinl vezette romániai KEX-csoport vásárolta meg. Korábban a KEX-csoport már sikeresen mentett meg egy másik vállalatot is. A Salzburg Chocolate-nél elfogadott szerkezetátalakítási terv 100 százalékos kvótát ígért a hitelezőknek három éven belül, de a termelés egy részét már 2022 decemberében leállították, és 25 alkalmazottat elbocsátottak. Az elbocsátások oka a költségek, különösen az energiaköltségek jelentős növekedése volt. Jelenleg is folynak tárgyalások a gyártóhely jövőbeli hasznosításáról, és a cég már keresi a lehetőségeket a 65 alkalmazott foglalkoztatásának megoldására.

A cég nehézségeit a nyersanyagárak, különösen a kakaó árának megháromszorozódása, egy nagy vevővel való együttműködés megszűnése és a túlméretezett gyártóhely okozta. A PRO-GE szakszervezet a munkavállalók számára „megfelelő” szociális terv kidolgozását sürgeti, és bírálja a cégvezetést, amiért nem történtek megfelelő beruházások és korszerűsítések az elmúlt évtizedekben. Az elmúlt években azonban továbbra sem sikerült megfelelő beruházásokkal és korszerűsítési intézkedésekkel biztosítani a csokoládégyár működését.