Strasbourgi ítélet: Nem sérti Karsai Dániel emberi jogait az eutanázia tiltása

6 szavazattal 1 ellenében az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélte meg, hogy a magyar állam nem sérti Karsai Dániel emberi jogait azzal, hogy hazánkban tilos az eutanázia.

A bíróság szerint az Európai Egyezmény 8. cikkét, amely a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot rögzíti, és a 14. cikkét, a megkülönböztetés tilalmát, nem sértették meg. Karsai Dániel és csapata a döntéssel kapcsolatos álláspontjukat a részletes indoklás tanulmányozása után fogják közölni.

Karsai Dániel, aki alkotmányjogász, tavaly nyáron kapta az ALS diagnózisát, egy gyógyíthatatlan betegséget, amely a központi idegrendszer pusztulásával jár. Az ügyvéd Strasbourgban képviseltette magát, és azért indított pert, hogy maga dönthessen az élete végéről. Az ügyben szakértőket is meghallgattak, és a gyorsított eljárás során a magyar kormány azt kérte a bíróságtól, hogy a keresetet nyilvánítsa elfogadhatatlannak.

Magyarországon az aktív életvégi döntés, vagyis az asszisztált öngyilkosság segítése bűncselekmény, míg a passzív életvégi döntés, azaz az életmentő kezelések visszautasítása 1997 óta legális, de a gyakorlatban a bürokrácia miatt kevesen tudnak élni ezzel a lehetőséggel.

A világon több ország, köztük Hollandia, Belgium, Luxemburg, Kolumbia, Új-Zéland, Spanyolország és Portugália már legalizálta az aktív életvégi döntést. Magyarországon azonban, annak ellenére, hogy felmérések szerint a lakosság jelentős része támogatja az aktív életvégi döntéseket, jelenleg nincs lehetőség az aktív eutanázia gyakorlására.

Az aktív eutanázia ellenzői gyakran hivatkoznak a visszaélések és műhibák lehetőségére, valamint az orvosi felelősségre. Az életvégi döntést csak gyógyíthatatlan betegeknél vagy olyanoknál alkalmazhatnak, akiknek az állapotában már nem várható pozitív változás. Az emberi méltósághoz való jog és az élethez való jog közötti viszonyról is vita folyik a jogászok körében.

Karsai Dániel a választás szabadságát kéri magának, és bár még nem hozott életvégi döntést, hangsúlyozza, hogy lehet, hogy nem is fog, de szeretné, ha lenne rá lehetősége.