Puzsér Róbert kritikája az ATV műsorvezetői stílusáról

Puzsér Róbert szerint nem korrekt az a módszer, amit az ATV Egyenes Beszéd című műsorában alkalmaznak, amikor a vendégeket szorongatják és megszégyenítik. A publicista ezt a véleményét az Önkényes Mérvadó adásában fejtette ki.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának hétfői felvétele botrányba fulladt, amikor Rónai Egon műsorvezető egy váratlan ajándékkal, egy piros mappával készült Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének, aki ezután kiviharzott a stúdióból. Puzsér Róbert szerint ez a fajta konfrontáció „rohadtul nem korrekt” és hasonló helyzetbe került ő maga is, amikor főpolgármester-jelöltként a stúdió vendége volt.

Puzsér úgy véli, hogy az ilyen típusú műsorvezetés célja a vendég sarokba szorítása és megszégyenítése, ami nem a közügyekkel kapcsolatos tárgyalást szolgálja, hanem egyértelműen lejárató szándékot tükröz. A publicista szerint az ATV műsorvezetői stílusa különösen akkor problémás, amikor egy politikus, mint Magyar Péter, jelentős támogatottságot szerzett az előző nap.

Puzsér felvetette azt is, hogy Magyar Péter mit tehetett volna másképp a helyzetben, és úgy látja, hogy Rónai Egon, mint egy "bulldog", nem engedte el a témát. A publicista szerint az eset időzítése is gyanús, mivel éppen akkor történt, amikor Magyar Péter politikai pozíciókat rendített meg, amelyek közel állnak az ATV-cégcsoporthoz.

Az Önkényes Mérvadóban Horváth Oszkár is felvetette a kérdést, hogy vajon helyes-e, hogy ezen a csatornán csinálnak műsort, tekintettel arra, hogy a Spirit FM az ATV-kötelékbe tartozik. Puzsér Róbert példaként hozta fel, hogy öt évvel ezelőtt főpolgármester-jelöltként azzal hívták be az ATV-be, hogy Budapestről lesz szó, de egy 5 évvel korábbi videója kapcsán azzal szembesítették, hogy rasszista és cigánygyűlölő.

Puzsér szerint az ATV-n elfogultan kezelik az interjúalanyokat, és időről időre "megrendelik politikusok fejét" az ATV műsorvezetőitől. Somodi-Solymos Eszter, a harmadik műsorvezető szerint azonban Puzsér túlgondolja a helyzetet, és jelezte, hogy a sajtóban erős frusztráltságot okozhat az, ha folyamatosan propagandistázzák, ahogy azt Magyar Péter teszi.

Somogyi Zoltán szociológus az RTL Reggelijében elemezte Magyar Péter ATV-s kirohanását, és úgy véli, hogy a Magyar Péter jelenség több olvasata van, amelyek néha ellentmondásosak. Egyrészt sok választó szeretetet és bizalmat áramoltat felé, abban reménykedve, hogy talán új Magyarországot hozhat el, de kérdéses, hogy ez a szeretet meddig viszi majd. Somogyi szerint Magyar Péter esetében kevésbé fontos a konkrét cselekedetek igazságtartalma, sokkal inkább az, hogy mennyire van jelen a nyilvánosság előtt. A szociológus szerint Magyar Pétert senki nem ismeri valójában, és lehet, hogy ösztönösen cselekszik, lehet, hogy átgondoltan, mindkettő hozhat magával hibákat.

Rónai Egon műsorvezetői stílusával kapcsolatban Somogyi azt mondta, hogy kérdéses, hogy jó-e, ha egy újságíró állít valamit és nem kérdez, utalva arra, amikor Rónai azt mondta Magyar Péternek, hogy hagyják abba a kutykomédiát. A szakértő szerint Magyar Péter esetleges kormányváltó erőt is felmutathat, de ezt a következő két év fogja eldönteni.

A botrány hatására Bódis Kriszta író és dokumentumfilmes, a Van Helyed Alapítvány vezetője bejelentette, hogy bojkottálja az ATV-t. Bódis eddig a csatorna Civil a pályán című műsorában szerepelt, de úgy döntött, hogy nem vesz részt többé a műsorban, mivel úgy érzi, hogy sem az írói, sem a civil munkája nem kapott megfelelő nyilvánosságot a televízióban az elmúlt 14 év alatt.

(Borítókép: Puzsér Róbert 2024. április 18-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)