Cser-Palkovics bocsánatot kért a KDNP-től

Az ATV értesülései szerint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, hosszú levélben kért bocsánatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, a KDNP elnökétől. Egy konferencián felmerült kérdésre adott válaszával kiváltott derültség után írta meg bocsánatkérő levelét.

Cser-Palkovicsot arról kérdezték, hogy miért nem szerepel a neve mellett a KDNP logója, amire ő azt válaszolta: „Valós politikai szervezetek és közösségek jelennek meg mindenhol. És most a városról beszéltem természetesen.” Ez a megjegyzés okozott némi zavart, mivel a nagyvárosi fideszes polgármesterek közül szinte egyedül ő nem használja a KDNP logóját.

A levélben Cser-Palkovics elismerte, hogy válasza rosszul eshetett Semjénnek és a KDNP-nek, de egyúttal fenntartott némi kritikát is. Kifejtette, hogy a KDNP egykor aktívabb szerepet vállalt Székesfehérvár közéletében, és szerinte ezt a szerepvállalást újra fel kellene vállalniuk a helyi és regionális tagoknak, különösen a magyar keresztény államiság történelmi bölcsőjében.

A polgármester levelében ígéretet tett arra, hogy partnerként fog működni Semjénnel, amennyiben a miniszterelnök-helyettes meg szeretné újítani a KDNP szerepvállalását a város közösségi életében. Cser-Palkovics ugyanakkor kritizálta a sajtót is, amiért szerinte kontextus nélkül, bántóan keretezte a mondandóját, holott a konferencián csupán egy kérdés hangzott el, amire ő válaszolt.

Az MTI szerint a levelet a KDNP sajtóosztálya jutatta el nekik, és Cser-Palkovics a levélben kifejezte sajnálatát, ha esetleg Semjént vagy a KDNP tagjait megbántotta, hangsúlyozva, hogy ez nem állt szándékában. A polgármester továbbra is kiáll azon álláspontja mellett, hogy a KDNP-nek újra aktív szerepet kellene vállalnia a fehérvári közéletben és a közösségi életben, és kifejezte készségét arra, hogy ha a KDNP megújítaná szerepvállalásának karakterét és mélységét Székesfehérvár közösségi életében, mindig partnerként számíthatnak rá.

Cser-Palkovics András egyébként nem véletlenül engedhet meg magának ilyen megjegyzéseket, hiszen polgármesteri széke olyan bombabiztosnak tűnik, hogy valószínűleg egy, a fideszes kampányban vizionált atomháború esetén is polgármester maradna. Az idei önkormányzati választáson például a szavazatok 74 százalékával választották polgármesternek, miközben a Fidesz EP-listája Székesfehérváron csak 40 százalékot kapott. Ez azt jelenti, hogy a helyi ellenzéki szavazók bőven több mint fele is Cser-Palkovicsra szavazott a polgármester-választáson.

Ilyen népszerűséggel nem csoda, ha valakinek nagy szája van.