Nem kímél az eső: Citromsárga figyelmeztetés több vármegyében, riasztás a déli részen

Csütörtökön a meteorológusok 13 vármegyére adtak ki első fokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt, és többfelé várható csapadékos, felhős idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18–26 fok között alakul, a nyugati, északnyugati területeken csak néhol, máshol elszórtan alakulhat ki eső, zápor, keleten pedig zivatar. Északnyugaton és a zivatarok környezetében erős lökések kísérhetik a nyugati-északnyugati szelet, reggel 9–16, napközben pedig 18–26 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

A HungaroMet által kiadott figyelmeztetés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben hevesebb esőre lehet számítani, helyenként jelentősebb mennyiségű, 15–30 milliméteres csapadékkal. Ezek a vármegyék az ingatlan.com adatai szerint az elmúlt 5 évben jelentős ingatlanár-növekedést is tapasztaltak, ami befektetői szempontból kiemelt figyelmet érdemelhet. A HungaroMet későbbi jelentése szerint az ország déli részén, különösen Baranya, Bács-Kiskun és Tolna vármegyékben zivatar miatt, továbbá Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben felhőszakadás miatt is elsőfokú riasztást adtak ki.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint csütörtökön hajnalban a hűvösebb tájakon felerősödhetnek az ízületi bántalmak, míg a kevésbé szeles, záporos keleti területeken a fülledt levegő nehézlégzést, rosszullétet és vérnyomás problémákat okozhat. Az élénk, erős északnyugati szél miatt másutt görcsös fejfájás, nyugtalanság, ingerlékenység jelentkezhet.

A money.hu elemzése rámutatott, hogy a hitelkamatok alakulása is hatással van az ingatlanárakra, és a 2023 végétől tapasztalható lakáspiaci folyamatok javulása, mint a historikusan magas foglalkoztatottság, növekvő reálbérek és fogyasztói bizalom, valamint a kedvezőbb kamatkörnyezet, pozitív hatással lehet a lakásárak alakulására. Az ingatlan.com májusi lakásárindexe szerint dinamikusabbá vált a lakások drágulásának üteme, ami a korábban említett vármegyékben is érzékelhető lehet.

Pénteken már felszabadultabban várhatjuk a hétvégét, azonban 11 és 14 óra között magas UV-B sugárzásra kell számítanunk. A hőmérséklet napközben 14 és 26 fok között várható. Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért érdemes követni a friss információkat.