Az amerikai elnök, aki széttépte beszédét az eső áztatta Kossuth téren

Mindannyiunk retinájába beégett az a jelenet, amikor beszéde elején széttépte elázott papírjait a Kossuth téren, és úgy köszöntötte a zuhogó esőben az őt ünneplő tömeget. Ma száz éve, 1924. június 12-én született George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnöke.

George Herbert Walker Bush gazdag családba született, apja bankár, anyja egy sikeres üzletember lánya volt. Négy testvérével New York villanegyedében nőtt fel, a legelőkelőbb magániskolákba járt. A második világháborúban a legfiatalabb haditengerészeti pilótaként harcolt, majd olajbizniszbe fogott. Az ENSZ-nagyköveti (1971–1973), majd a kínai amerikai diplomáciai képviselet vezetői (1974–1975) pozíciókon kívül a CIA igazgatójaként (1976–1977) is dolgozott.

Politikai karrierje csúcsán, 1989 és 1993 között töltötte az Egyesült Államok elnöki székét. Beiktatási beszédében hangoztatta az „olvassanak a számról: nem lesznek új adók” ígéretét, amit később nem tudott teljesíteni. Hivatali ideje alatt omlott össze a Szovjetunió, és ő vezette az országot az első iraki háború megnyeréséhez. Felesége, Barbara Bush mindenhová követte, de 1992-ben a demokrata Bill Clinton legyőzte az újraválasztási kampányban. Megérhette, hogy fia, George Walker Bush is elnök lett (2001–2009). Parkinson-kórral diagnosztizálták 2012-ben, és 2018-ban hunyt el Houstonban. Ő volt az első amerikai elnök, aki hivatali idejében Magyarországra látogatott.

Az amerikai elnökök közül Theodore Roosevelt járt először hazánkban, majd több elnök is érkezett, összesen kilenc alkalommal. Az idősebb Bush és Clinton három-három alkalommal, míg az ifjabb Bush kétszer tisztelte meg látogatásával hazánkat.

George H. W. Bush 1989. július 11. és 13. között látogatott Magyarországra, ahol igazi showműsort rendezett. Reggel kocogott, előadást tartott, őszibarackot vásárolt, és az esőben széttépte beszédének elázott papírjait a Kossuth téren. Az akkori hivatalosságok mellett találkozott az Ellenzéki Kerekasztal küldöttségével is, ahol többek között Orbán Viktor is jelen volt, aki ma már aktív politikus.

Napjainkban három amerikai elnök szobra áll Budapesten: George Washington, Ronald Reagan, és George H. W. Bush. Bush szobrát 2020. október 27-én avatták fel a Szabadság téren, David Cornstein amerikai nagykövet és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. A magyar állam ezzel tiszteletét fejezi ki az elnök emléke előtt, aki jelentős szerepet játszott a hidegháború lezárásában és a közép- és kelet-európai demokráciák létrejöttében.