Szentendrei mammográfia: Több mint ezren írták alá a petíciót

Az Összeköt Egyesület és a Nők Szentendréért tagjai aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy visszaállítsák a májustól felfüggesztett mammográfiás szakrendelést Szentendrén. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő szerint nem szabad kockáztatni a szentendrei nők egészségét, és a helyzetet aggályosnak tartja.

A szentendrei járási szakrendelőben 2006 óta egy magánszolgáltató végezte az államilag támogatott mellrákszűrést, de az önkormányzat felmondta az együttműködést egy elszámolási vita miatt. A városvezetés szerint májustól évente kétszer érkeznek majd mammográfiás szűrőbuszok, amelyek 2-2 hetet állomásoznak a településeken.

A május 3-án tartott demonstráción Vitályos Eszter hangsúlyozta, hogy nem veszélyeztethetik az ingyenes mammográfiát a Pilis–Dunakanyar térségében élők számára. A szakrendelő vezetője szerint a mammográfiás szűrés alacsony részvétellel működött, és a szűrőbuszokkal nagyobb kihasználtság érhető el.

Vitályos Eszter szerint a legnagyobb probléma, hogy a szentendreiek és környékbeliek számára nem lesz elérhető a helyben történő vizsgálat, ultrahang felvétel, biopszia vagy szakorvosi konzultáció. Kanyó Erika, a Nők Szentendréért egyesület alelnöke szerint a térség lakosainak májustól Budapest II. kerületébe kell utazniuk az első mammográfiás rendelésig, ami jelentős utazási időt jelent.

A mellrák esetében a késlekedés súlyos következményekkel járhat, és a lakosok prevenciós szemléletén javítani kellene. Magyarországon évente kétezer áldozata van az emlődaganatnak.

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere szerint az ellátást orvosszakmai szempontok alapján szervezték át, és az önkormányzat támogatta a SZEI orvosszakmai javaslatát. A polgármester sajnálja, hogy az előző intézményvezető nem tette meg időben a szükséges lépéseket a szerződés betartatása és az elszámolási vita tisztázása érdekében.

Dublinszki-Boda Péter, a szakrendelő vezetője szerint az új szolgáltató a teljes betegút menedzsmentet biztosítja, és ha szükséges, közelebbi intézményekbe irányítják a betegeket. Az új ellátási modellről bővebb tájékoztatást a SZEI honlapján találhatnak az érdeklődők.