A Volvo úttörő az akkumulátor-útlevél bevezetésében

A Volvo az első autógyártó, amely digitális akkumulátor-útlevelet vezet be, amelynek segítségével az akkumulátorok "személyes" adatai QR-kód segítségével olvashatók le.

Az Európai Unióban 2027-től minden újonnan forgalomba hozott elektromos járművet kötelező lesz ellátni egy úgynevezett "digitális akkumulátor-útlevéllel", amely tartalmazza az akkumulátor előállításának minden lépésére vonatkozó adatokat, a nyersanyagok kitermelésétől kezdve az újrahasznosításig és a környezeti lábnyomig.

A Volvo EX90 modellje az első, amely ezt a tanúsítványt alkalmazza, és a gyártás már el is kezdődött. A digitális nyomonkövethetőségi útlevél a blokklánc-technológián alapul, és a fejlesztésben a brit Circulor céggel működtek együtt.

Az akkumulátor-útlevél a gyártási folyamatban részt vevő összes beszállító adatait tartalmazza, az alapanyagok beszerzésétől az egyes alkatrészek gyártásáig. Ez az útlevél különösen az újrahasznosítás során lesz hasznos, mivel a szétszerelés előtt rengeteg információ áll majd rendelkezésre, ami lehetővé teszi, hogy több értékes anyagot nyerjenek vissza az akkumulátorokból, csökkentve ezzel a költségeket 10-20%-kal.

Az akkumulátor-útlevél részletes információkat is tartalmaz, például arról, hogy az akkumulátorban lévő kobalt milyen forrásból származik, legyen az újrahasznosító vagy bányászati terület, és hogy a gyártási láncban részt vevő cégek kapcsolatban állnak-e gyerekmunkával.

Az EX90 modell esetében a vezető ajtaján elhelyezett QR-kód segítségével könnyen hozzáférhetővé válnak ezek az adatok, és az autó eladásakor a digitális dokumentumot minden egyes ország illetékes hatóságának is megküldik.