Ungár Péter jelentős összeggel támogatja Vitézy Dávid kampányát

Ungár Péter, az LMP társelnöke saját vagyonából 220-250 millió forint közötti összeggel járult hozzá Vitézy Dávid főpolgármesteri kampányához. Az LMP társelnöke, EP-listavezetője a Szélsőközép YouTube-csatornán futó, "Vágatlanul" című műsorban beszélt erről.

Ungár Péter elmondása szerint ő a legnagyobb adományozója a kampánynak, és ígéretet tett arra, hogy számolni fog az adomány részleteivel. A támogatás oka, hogy Ungár hisz Vitézy sikerében és abban, hogy "jó állításokat fogalmaz meg. Az egész fasza" – fogalmazott az LMP társelnöke.

A beszélgetés során Ungár reagált Karácsony Gergely vádjaira is, kijelentve, hogy Vitézy Dávid túlságosan autonóm személyiség ahhoz, hogy a Fidesz jelöltje legyen. "Ezért vagyunk mi a jelölőszervezete, mert nálunk lehet autonóm személyiségnek lenni" – magyarázta Ungár, hozzátéve, hogy az LMP hozzájárult Vitézy programjának szociálpolitikai részéhez, és hogy a városfejlesztési viták, mint a Galvani híd és a Déli körvasút kérdése, "példás kulturáltsággal rendezték".

Ungár Péter a magánvagyonából adott támogatás mértékét azzal indokolta, hogy a családi cégből, a PIÓ-21 Kft.-ből tavaly 31,3 milliárd forintot vettek ki osztalékként, amiből ő 5,2 milliárd forintot vihetett haza a tulajdonrészének megfelelően. Az interjúban Ungár Péter kritikát fogalmazott meg az ellenzéki kampányokkal kapcsolatban is, kijelentve, hogy Magyar Péter és Dobrev Kárla is azt hazudta az ellenzéki szavazóknak, hogy most valódi esély van kormányváltásra. Szerinte ez már csak amiatt is súlyos hiba, hogy az ellenzéki közvélemény nem tud több csalódást elviselni, most pedig újra csalódniuk kell majd.

Karácsony Gergely többször kritizálta Vitézy Dávidot azért, mert a budapesti ingatlancégben érdekelt Ungár támogatja a kampányát. A 24.hu-nak adott interjúban például azt mondta az LMP társelnökéről, hogy ő „egy NER-be ágyazott budapesti ingatlanfejlesztő cég tulajdonosa, abból van neki pénze. Valaki, aki érdekelt egy fővárosi szabályozás befolyásolásában, arra költi a pénzét, hogy legyen frakciója a közgyűlésben. Vajon mi a célja ezzel?”. Vitézy Dávid a Népszavának adott interjúban elmondta, hogy Ungár Péter támogatásán kívül sok más magánszemélytől – minden jogszabályt betartva – is érkezett támogatás a kampányára, ráadásul Ungár korábban Karácsony Gergely előválasztási kampányát is támogatta.