Esős idő várható a Békemeneten

Az egész országban érvényben lévő citromsárga figyelmeztetések mellett több helyen záporokra és zivatarokra kell számítani, ami a Békemenetre tartókat is érinteni fogja.

Az ország fölött erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre lehet számítani, de több helyen előfordulhatnak záporok és zivatarok, helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak. A délnyugati, déli tájakon délután már kisebb eséllyel és számban valószínű a csapadékgócok kialakulása. A délnyugati szél zivataroktól függetlenül is megerősödhet, és viharos széllökésekre is számítani kell.

Hazánkban szombaton is többfelé várhatóak záporok és zivatarok, az ország nagy részére citromsárga riasztást adtak ki. Az éjszaka átvonult zivatarzóna reggelre az északkeleti országrészt is elhagyja, de délnyugat felől újabb hullámban érkeznek a csapadékok, melyek a délelőtt folyamán a Dunántúl északi, északkeleti felére, illetve a főváros térségébe helyeződnek át. Szombat estig erős, viharos széllökések, intenzív csapadék és minimális eséllyel jégeső is kísérheti a zivatarokat.

A déli, délutáni órákban az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében helyenként heves zivatarok és jégeső is előfordulhatnak. Északkeleten a késő délutáni órákra csökken a zivatarok számossága, azonban az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati részein északnyugat felől egyre többfelé lehet számítani az előfordulásukra. Az esti órákban fokozatosan mindenütt lecseng a zivatartevékenység az országban.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északnyugati felén 20 és 25, délkeleti felén 26 és 30 fok között alakul, késő estére pedig 15 és 21 fok közé csökken. Az Időkép előrejelzése szerint ma dél körül Budapest 50%-át meghaladó területen már esni fog, ami egyes területeken egész délután kitarthat. A budapesti időjárásra vonatkozóan a meteorológiai szolgáltató honlapja délelőttre záport, délutánra zivatart jósol, így a békemenetelőknek javallott az esőkabát és az esernyő használata.

Vasárnap napközben alapvetően nem valószínű kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség. Délután az északnyugati országrészbe nyugat felől besodródhat egy-egy záporos tömb, melyben kis eséllyel villámtevékenység is előfordulhat.