Durva időjárási körülményekre számíthatunk pénteken és szombaton

Megjött a rossz idő. Pénteken délelőtt az eső elmosta az országot, és továbbra is érvényben van a zivatarveszély miatti riasztás több vármegyében. Néhol jégeső, lokálisan felhőszakadás-szerű és -intenzitású csapadék is várható.

Ma délelőtt és dél körül elsősorban a Dunától keletre, valamint az Észak-Dunántúlon több helyen is zivatarokra kell számítani, különösen a Dél-Alföldön. Délután egy északkeletre, északra helyeződő zivataros rendszer kialakulása valószínű. A zivatarokhoz viharos széllökések (60-80 km/h, északkeleten akár > 80 km/h), néhol jégeső (jellemzően 1 cm körüli), lokálisan felhőszakadás-szerű intenzitású csapadék (~ 20-30 mm, Északi-középhegységben, Észak-Alföldön akár > 30 mm) társulhatnak.

A Dunántúl délnyugati részein délután heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez > 90 km/h széllökés, >= 2 cm-es jégátmérő, lokálisan > 30 mm csapadék felhőszakadásból társulhat. Késő délutántól és estétől délnyugat felől északkelet felé terjedően több hullámban várhatóak zivatarok, amelyekhez viharos széllökések (60-80 km/h), néhol jégeső (1 cm körüli vagy alatti átmérővel), felhőszakadás-szerű intenzitású csapadék (~ 30 mm) kapcsolódhat. Felhőszakadásra elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon helyenként lehet számítani. Néhol heves zivatarok is előfordulhatnak, különösen a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskun megyében, ahol > 90 km/h széllökés, 2 cm körüli vagy afeletti jégátmérő jelentkezhet. Az éjféli órák után csökken a zivatarok száma.

Szombaton az egész országra figyelmeztetést adtak ki zivatar miatt. Kettes fokozatú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben több megyében, köztük Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A többi megyében egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Szombaton hajnaltól, reggeltől újabb záporok, helyenként zivatarok várhatóak, különösen délnyugatról érkezve. A délelőtti óráktól az esti, éjféli órákig az ország északkeleti részén nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok. Heves zivatarok nagyobb valószínűséggel a Dunától keletre, Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön, illetve északon fordulhatnak elő, amelyekhez akár 2-3 cm feletti jégátmérő, 90 km/h feletti széllökés is társulhat.

Felhőszakadás zúdult Budapestre és környékére péntek délután, rövid idő alatt 15-22 milliméter csapadék hullott le, a legtöbb eső az északi kerületekben észlelhető, de a vihar után Kőbányán és Ferencvárosban is állt a víz az utakon, villamos síneken. A HungaroMet előrejelzése szerint péntek estig többfelé és több hullámban várható zápor, zivatar az országban, délnyugaton heves zivatar is lehet. A déli szél megélénkül, a zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. Késő estére 15 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északnyugati felén 20 és 25, délkeleti felén 26 és 30 fok között alakul. Vasárnap az északi megyékben még erősen felhős időre számíthatunk, másutt már kiderül az ég. Napközben gomolyfelhős, napos idő várható, legfeljebb az ország északi felén fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, az északkeleti megyékben helyenként megerősödik a délnyugati, nyugati szél. A minimum-hőmérséklet 10-16, a csúcsérték 22-29 fok között várható.