Sikeres kutyamentés Kirgizisztánból

Dr. Kozári Karina magyar túravezetőnő nem adta fel, és végül sikerült egy taigan keverék kutyát, Leilát megmentenie Kirgizisztánból, aki most már Tatán élvezi az otthon melegét.

Dr. Kozári Karina, a magyar túravezetőnő, aki korábban egy rossz állapotban lévő kutyát szeretett volna kimenteni Kirgizisztánból, nem adta fel, annak ellenére, hogy az első jelölt, Igi a mentés szervezése alatt elpusztult. Végül sikerült egy másik, jobb sorsra érdemes kutyát, Leilát megmentenie, aki hétfő óta Tatán szokja a hazai levegőt.

Leila egy 9-11 hónapos taigan keverék, aki egy üres telken élt, nagyon alultáplált és félénk volt. Gazdája vadászatra vásárolta, de munkája miatt Oroszországba kellett mennie, így a kutyát az idős szüleire hagyta, akik nem törődtek vele megfelelően. A kutyát végül elhozták tőlük, ami Leila számára megváltást jelentett.

A mentésben Karina egyik helyi barátja, Ilgiz is segített. Leilát autóval hozták el Kochkorból, a 3 órás út nagyon megviselte. Az állat hányt, remegett, és félt az érintéstől. Azonban már az első este kezdett nyitni Karina felé, és most már nagyon ragaszkodik hozzá.

Leila rendkívül alultáplált volt, így fel kellett készíteni a közel 14 órás útra. A kutyát kétszer is megfürdették, a szőrét le kellett vágni, és megkapta a kötelező veszettség elleni oltást, valamint a féreghajtást is. Az út előtti napokban Karina hozzászoktatta Leilát a szállító ketrechez, amit végül jól viselt. Biskekből Isztambulon keresztül érkeztek meg Budapestre.

Leila jelenleg azt tanulja, hogy milyen itthon kutyának lenni. Meg kell tanulnia osztozni a szereteten és a törődésen Karina két másik kutyájával. Érkezésekor alaposan körbeszaglászta az új otthont, megismerkedett a családdal, és jól motiválható kajával. Karina szerint Leilának jó alapkészségei vannak, és bízik benne, hogy megtalálják számára a megfelelő területet, ahol kiteljesedhet.

Az eredetileg menteni kívánt kutya, Igi halála után Karina nem adta fel, és a projekt közel 1,2 millió forintba került. A történetüket közel 1000 ember osztotta meg a közösségi médiában, és több mint félszáz ember támogatta anyagilag a mentést.