Milliók lepik el a szigetet, ahol máig fejet hajtanak a szellemvilág előtt

Évente több millióan választják úti célnak Balit, ahol a hagyományok és ősi rituálékat a mai napig tisztelő balinézek reménykednek abban, hogy földi létük során folyamatosan tanulva egyszer újra egyesülhessenek a teremtéssel. A Cseke Eszter és S. Takács András alkotta On The Spot legújabb sorozatában az Istenek szigetére, azaz Balira viszik el a nézőket.

Hat órával előttünk járnak az időben, és legalább egy átszállásra van szükség ahhoz, hogy Magyarországról Balira jussunk. A minimum 16-18 órás utazás ellenére sokan vállalják a fáradalmakat, hogy a szigeten a nyugalom átjárja őket, és a turisták gyakran vágyakoznak vissza. Cseke Eszter és S. Takács András, akik már harmadik éve élnek Balin, és kislányuk is ott született, az RTL+-on megjelent sorozatukban az ubudi királyság leszármazottaival készített interjúk során próbálják megfejteni, miért is vonzza évente hatmillió turistát a sziget.

Az egykori balinéz uralkodó leszármazottja, Tjokorda Raka Kerthyasa szerint a királyi család szerepe ma már inkább szimbolikus, rituálék és szellemi tanácsadás formájában nyilvánul meg. A családfájuk 22 generációra nyúlik vissza, és a sorozatban bemutatják a balinéz hagyományok, szertartások és rituálék fontosságát.

Tjokorda Raka Kerthyasa a vallást egy rendszerként írja le, ami segítségével elérhetjük a szabadságot. A sorozatban bemutatott szentelési lépések és áldozatok jelentőségét is megismerhetjük. Raka egy időben Ausztráliába költözött, hogy jobban megismerhesse a balinéz kultúrát, és ott ismerte meg igazán a hagyományokat.

A balinéz hagyományok sok olyan elemet tartalmaznak, amelyekkel más kultúrákban ritkán találkozhatunk, például a szertartásokon használt maszkokat vagy a bábjátékokat. A sorozatban bemutatott ceremóniák a megtisztulásról szólnak, és a helyiek transzba eséséről is láthatunk felvételeket.

Raka és fia, Gde a halált a testi létezés részének tekintik, és a balinézek a halált tudatosan készítik elő, meditációval. A hamvasztás folyamatát is részletesen bemutatják, amely során a lélek egyesül a mindenséggel, és a reinkarnáció lehetősége függ a karmától.

A sorozatban felmerül, hogy a balinézek a hagyományok mellett kitartva tudják a legtöbbet adni a világnak. Raka szerint Balin három világ egyesül, ami vonzóvá teszi a szigetet a turisták számára. A nyugati világban élők ritkán gyakorolják a vallást napi szinten, míg Balin a rituálék a mindennapi élet részét képezik.

Tjok Gde Kerthyasa herceg, aki természetgyógyászként és asztrológusként is dolgozik, a sorozatban bemutatja a homeopátiás kezeléseket és transzlokációs gyógyítást. Gyermekként már különböző képességei voltak, és sok üzenetet kapott álmában. Egy baleset, amely során kómába került, még inkább megerősítette őt balinéz identitásában.