A Zwack nem teljesített jól az elmúlt üzleti évben

A Zwack Unicum Nyrt. jelentős visszaesést tapasztalt az adózott eredmény terén a március 31-én zárult üzleti évben, az osztalék pedig csökkent az előző évhez képest.

A Zwack Unicum Nyrt. a március 31-én zárult üzleti év negyedik negyedévében 11,1 százalékos bruttó árbevétel-növekedést és 9,6 százalékos nettó értékesítési emelkedést ért el az előző év azonos időszakához képest. Az anyagköltségek 3,2 százalékkal csökkentek, míg a személyi jellegű ráfordítások 10,4 százalékkal nőttek. Az értékesítési volumen 9 százalékos növekedését a cég azzal magyarázza, hogy a húsvéti szezon idén márciusra esett.

Az éves szintű adatokat vizsgálva a bruttó árbevétel 4,5 százalékkal, a nettó értékesítés pedig 6 százalékkal haladta meg az előző üzleti év eredményeit. A belföldi termékértékesítés nettó árbevétele 7,3 százalékkal, a saját termelésű termékeké pedig 8,6 százalékkal nőtt. A prémium termékek közül az Unicum kiemelkedő növekedést ért el, míg a minőségi termékek esetében minden nagyobb volumenű márka forgalma emelkedett. A forgalmazott termékek nettó árbevétele 3,9 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 11 százalékkal nőtt. Az exportra értékesített termékek árbevétele 6,1 százalékkal emelkedett, bár Olaszországban, Németországban és Szlovákiában eltérő tendenciákat figyelhettek meg.

A magas infláció ellenére az árbevétel 7 százalékkal nőtt, de a volumen 1 százalékkal csökkent. A kiskereskedelmi csatorna enyhe növekedést mutatott, míg a nagykereskedelmi csatornában nagyobb visszaesés volt tapasztalható. A költségek tekintetében az anyagjellegű ráfordítások 5,1, a személyi jellegű ráfordítások pedig 12,5 százalékkal emelkedtek.

Az üzemi eredmény és az adózott eredmény két számjegyű visszaesést mutatott. Az adózott eredmény 15,7 százalékkal csökkent, elérve a 2,9 milliárd forintot. Ez aggodalomra ad okot a befektetők körében. Az osztalékot illetően a vállalat 1400 forintos részvényenkénti osztalék kifizetését javasolja, ami 300 forinttal kevesebb a tavalyihoz képest.

A Zwack részvényeinek árfolyama a jelentés közzétételét követően 0,5 százalékos mínuszban volt, de az év folyamán már 31,5 százalékos emelkedést mutatott. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyama 17 400 forint, a legmagasabb 25 500 forint volt. Az osztalékfizetés a befektetők számára kiemelten fontos tényező, így a csökkentett osztalék különösen érdekes lehet számukra.