Új szabályozási keret a digitális valuták számára az Egyesült Államokban

Az amerikai Képviselőház szerdán elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely új szabályozási keretet hozna létre a digitális valuták számára, annak ellenére, hogy az Amerikai Értékpapír-felügyelet (SEC) figyelmeztetett a változásokkal járó új pénzügyi kockázatokra.

A törvényjavaslatot, amelyet elsősorban a republikánusok támogattak, jelentős többséggel, 279-136-os arányban fogadták el. Jelenleg azonban még nem dőlt el, hogy a szenátus tárgyalja-e az intézkedést. A támogatók szerint a javaslat átláthatóbbá tenné a szabályozást és elősegítené az iparág növekedését is.

Gary Gensler, a SEC elnöke, aggodalmát fejezte ki a törvényjavaslattal kapcsolatban, mivel úgy véli, hogy az új szabályozási réseket nyitna meg és veszélyeztetné a befektetési szerződésekre vonatkozó meglévő felügyeleti normákat. Gensler szerint a javaslat jelentős kockázatot jelentene mind a befektetők, mind pedig a tőkepiacok számára.

A javaslatot elsősorban azok támogatták, akik pozitívan állnak a kriptovaluták terjedéséhez, szemben Gensler álláspontjával, aki szerint a digitális eszközöknek ugyanazoknak a szabályoknak kellene megfelelniük, mint más eszköztípusoknak. A SEC elnöke kiemelte, hogy a javaslat értelmében bizonyos blokkláncon rögzített befektetési szerződések már nem minősülnének értékpapírnak, ami megfosztaná a befektetőket bizonyos jogvédelmi lehetőségektől.

Felmerült továbbá az az aggály is, hogy a javaslat lehetőséget adna a kripto befektetési szerződéseket kibocsátóknak arra, hogy saját termékükkel kapcsolatosan állításokat tegyenek anélkül, hogy azokra komoly felügyelet lenne biztosítva, hiszen a SEC-nek csupán 60 nap állna rendelkezésre annak cáfolatára.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.