Kaáli Nagy Géza nyílt levele Vesztergom Dórának

Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézet alapítója nyílt levélben szólította meg Vesztergom Dórát, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetőjét, kritizálva az állami lombikprogram hatékonyságát és a teljesítményvolumen-korlátokat.

A levélben Kaáli Nagy Géza arra kéri Vesztergom Dórát, hogy töröljék el a lombikbébi-kezeléseknél alkalmazott teljesítményvolumen-korlátot, amely szerinte ezreinek gyermek megszületését akadályozza. A levél írója idézi Vesztergom korábbi nyilatkozatát, amely szerint az állam célja, hogy az asszisztált reprodukciós kezelésekből származó gyermekek száma évi 4500-ra emelkedjen, jelenleg azonban ez a szám 1800-2000 között van.

Kaáli Nagy Géza felhívja a figyelmet arra, hogy a meddőségi szektor 2019-es államosítása óta nem nőtt jelentősen a kezelések és a megszületett gyermekek száma, és nem érti, miért nem duplázták meg ezeket az értékeket. Márciusban tett nyilatkozatában Kaáli kritizálta a kormányt, mondván, hogy bár jelentős összegeket költenek a lombikprogramra, az eredmények mégsem megfelelőek.

A levélben Kaáli Nagy Géza betegpanaszokat is idéz, amelyek az államosított intézetek túlterheltségét tükrözik. Egyikük például arról számolt be, hogy lehetetlen telefonon elérni az intézetet, és többszöri próbálkozás után sem sikerült időpontot kapnia.

Kaáli Nagy Géza szerint az állam által elhalasztott kapacitásbővítés minden további késlekedéssel egyre több meg nem született gyermeket jelent. A kormány a múlt évben több ponton is módosította a lombikkezelések finanszírozását, de a petesejt-donáció lehetőségének felülvizsgálatát, amit Vesztergom Dóra korábban ígért, végül nem foglalták bele az új szabályozásba.