Az Esprit divatmárka csődöt jelentett

Az Esprit népszerű divatmárka szerdán csődöt jelentett a düsseldorfi bíróságon, ami mintegy 1500 alkalmazott jövőjét sodorta bizonytalanságba.

A Bild lapjának beszámolója szerint a vállalat mostani lépése az európai üzletág átszervezésére irányul, amelyet jelenleg főként Németországból irányítanak. A cégvezetés tájékoztatása alapján már folynak tárgyalások egy lehetséges befektetővel, aki hozzájárulhat a márka megmentéséhez.

Az Esprit már évek óta küzd gazdasági nehézségekkel, és 2020-ban már egy fizetésképtelenségi eljáráson is átesett. Ebben az időszakban a munkaerő egyharmadától megváltak, és száz boltot zártak be. Ezek az intézkedések azonban nem hozták meg a várt eredményeket, és a cég eladásai már egy ideje csökkennek. A cég márciusban Belgiumban és Svájcban is csődöt jelentett.

A legújabb fejlemények szerint a korábbi ügyvezető igazgató, Man Yi Yip távozik a vállalattól, és a továbbiakban Christian Gerloff és Christian Stoffler fizetésképtelenségi ügyvédek által vezetett csapat fogja irányítani a céget.

Az Esprit globális szinten közel 40 országban van jelen, de legfontosabb piaca Németország, ahol az összes európai üzletének közel felét üzemelteti, és ahol a márka 57 üzlete található. Az önigazgatási eljárás keretében fizetésképtelenséget nyújtott be az Esprit Europe GmbH és a divatcsoport további hat német vállalata. A Reuters szerint a csoport közölte, hogy az üzleti tevékenység egyelőre folytatódik, és egy pénzügyi befektető érdeklődést mutat a cég eszközei iránt, az európai márkajogok megszerzéséről szóló tárgyalások már előrehaladott stádiumban vannak.