Csernobili atomkatasztrófa: Emlékezés kvíz formájában

Harmincnyolc évvel ezelőtt, 1986. április 26-án, éjjel 1 óra 23 perckor történt meg az emberiség történelmének egyik legnagyobb nukleáris balesete a Csernobili Atomerőműben. A 4-es reaktor felrobbanása után hatalmas mennyiségű radioaktív anyag szabadult ki, amelynek következményei még évtizedekkel később is érezhetőek.

A csernobili atomkatasztrófa nem csupán azonnali áldozatokat követelt, hanem hosszú távú egészségügyi és környezeti problémákat is okozott, valamint jelentős politikai hatásokkal is járt. A tragédia hatásait a mai napig tanulmányozzák, hogy a jövőbeni nukleáris biztonságot javíthassák.

A lakosság kitelepítését a sugárszennyezett területről 36 órával a baleset után kezdték meg. Az erőműnek összesen négy darab 1000 megawatt villamos teljesítményű atomreaktora volt. A 4-es reaktor éves karbantartását 1986. április 25-re ütemezték. Az atomerőmű személyzetének vezetője Alekszandr Akimov volt.

A világ Svéd tudósok révén szerzett tudomást a katasztrófáról. A radioaktív felhő hazánkat a robbanás után három nappal, április 29-én érte el, és összesen 11 európai országon vonult keresztül. A sugárzáshoz köthető rákbetegség a pajzsmirigyrák. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint a katasztrófa közvetlenül 56 ember halálát okozta.

: "article-1"