Horror az autóversenyen: heten meghaltak, amikor a közönségbe csapódott egy autó

Legalább 7 ember meghalt és 21 személy megsérült a vasárnapi Fox Hill Supercross versenyen a Srí Lanka-i Diyatalawa településen, amikor egy versenyautó a nézők közé repült.

A tragikus esemény a verseny egyik fordulójában történt, amikor egy másik versenyautó felborult a pályán. A hatóságok megpróbálták lelassítani a többi versenyzőt, de a balesetben érintett autó figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető sárga jelzéseket, letért az útról és a nézők közé csapódott.

Az áldozatok közül öten a helyszínen vesztették életüket, további két személy pedig a kórházban hunyt el. Az elhunytak között négy versenyhivatalnok és nézők is voltak, köztük egy 8 éves kislány.

A balesetet követően a hatóságok teljes körű rendőrségi vizsgálatot indítottak a hadsereg tulajdonában lévő pályán. A sofőr állapotáról és a lehetséges következményekről egyelőre kevés információ áll rendelkezésre.

A közösségi médiában az eset kapcsán sokan fejezték ki nemtetszésüket a verseny biztonsági feltételeivel kapcsolatban, különösen amiatt, hogy a pálya egyes szakaszain nem voltak korlátok. A helyi közösségi médiában a verseny szervezőit hibáztatják a baleset miatt, amiért nem biztosítottak nagyobb védelmet.

A sérültek között többnek is kritikus az állapota, és a hatóságok tájékoztatása szerint többen is kórházban fekszenek. A Srí Lanka-i Autósport Szövetség által szervezett eseményt 1993 óta szervezik meg, de a járványügyi korlátozások és az országot sújtó gazdasági válság miatt ez volt az első verseny az elmúlt öt évben. A szervezők a rendezvényt ingyenessé tették a nézők előtt, így állításuk szerint körülbelül 100 ezren voltak jelen a tragikus napon.

(Borítókép: A diyatalawai Fox Hill motokrossz versenypálya baleseti helyszíne 2024. április 21-én, miután egy autó a tömegbe hajtott. Fotó: AFP)