Bécsből irányítják majd a dunaújvárosi acélgyártást

Július 1-től Thomas Gangl, az OMV műanyagipari leányvállalatának vezetője veszi át a Liberty Steel Group európai üzletágának irányítását, amely 17 ezer embert foglalkoztat Európában.

Thomas Gangl, a Borealis vezérigazgatója négy nagy telephely, köztük a dunaújvárosi gyár felett is irányítást fog gyakorolni, továbbá számos kisebb gyártóüzem is az ő felügyelete alá tartozik majd. A Liberty Steel európai érdekeltségei 3-4 milliárd euró közötti árbevételt értek el a kontinensen. A cégcsoportot Sanjeev Gupta, brit-indiai milliárdos vezeti, aki több nehézségekkel küzdő acélgyárat vásárolt fel Európában, és a GFG Szövetség keretében globális üzleti birodalmat hozott létre.

Vezetőváltás a kritikus időkben

Gangl feladata az lesz, hogy stabilizálja az üzletet és 2030-ra nulla nettó CO2-kibocsátásúvá tegye az acélműveket. Ezt a csütörtöki bejelentés során osztotta meg az ausztriai közönséggel, hozzátéve, hogy a zökkenőmentes átállás érdekében június végéig még elérhető lesz a Borealis számára.

Bécs lesz az új főhadiszállás

A Liberty Steel Europe főhadiszállása Bécsben lesz, ahol egy európai holdingtársaságot hoznak létre, amelyhez a különböző helyszínek kapcsolódnak majd. A Liberty Steel globális központja Dubaiban található, és ott is marad.

Új kihívások a zöld átállás jegyében

Gangl szerint az OMV-nél eltöltött 23 év után, ahol 2019-től 2021-ig az igazgatóság vezetőjeként, majd a Borealisnál vezérigazgatóként dolgozott, most rövid döntéshozatali folyamatokkal kell megbirkóznia. Az ambiciózus átalakítási tervek 2030-ig való megvalósítása érdekében például a magas CO2-kibocsátású nagyolvasztó kemencéket elektromos ívkemencékre kell cserélni, amelyek zöld, villamos energiával működnek. Ezek lesznek a „zöld” acél előállításának és a vásárlókhoz való eljuttatásának alapjai, amelynek költségét több mint egymilliárd euróra becsülik. A tervek szerint a későbbiekben a hidrogént is bevezetik, kihasználva az Emirátusokkal való jó kapcsolatokat. A cél a zöldáram beszerzésének partnerségeken keresztül történő megszervezése, a helyszínek közötti szinergiák kihasználása, valamint az európai üzemekben telepített, mintegy tizenkét millió tonna acélkapacitás tényleges kihasználása.