Újabb drágulás várható: problémák az orosz kőolajfinomítóknál

Oroszországban jelentős nehézségekbe ütközik a dróntámadásokban megsérült kőolaj-feldolgozók helyreállítása, mivel az ország nem fér hozzá a szükséges nyugati alkatrészekhez és technológiákhoz.

Az orosz kőolaj-feldolgozók javítási munkálatai lassan haladnak, mivel a nyugati mérnöki cégek, mint például az amerikai Honeywell UOP és a svájci AAB, az orosz–ukrán háború kitörése óta nem szállítanak új alkatrészeket, így a helyi mérnökök nehezen találnak pótalkatrészeket. A Norsi feldolgozóban például egy turbina még januárban sérült meg, de a Reuters és az Economix információi szerint azóta sem sikerült helyreállítani.

Az elmúlt héten több olajfeldolgozót is dróncsapás ért, ami tovább súlyosbította az orosz olajipar helyzetét. A támadások következtében az ország teljes olajfinomító kapacitásának 14 százaléka esett ki a termelésből. Ezek a támadások nemcsak az ország belső ellátását, hanem a külkereskedelmet is negatívan befolyásolhatják.

Az orosz energiaügyi miniszter, Nyikolaj Sulginov szerint a javítási munkálatok akár két hónapot is igénybe vehetnek, de a tervek szerint június elejére a megsérült finomítók újra teljes kapacitással működhetnek. A márciusi üzemanyagtermelés 12 százalékkal csökkent a februári átlaghoz képest, ami a következő időszakban az export csökkenését eredményezheti.

A Brent nyersolaj ára a héten elérte a 90 dolláros szintet, ami öt hónapos csúcsonak számít. Az Egyesült Államokban jelentős keresleti növekedés várható, míg a kínálati oldalon az orosz export csökkenése és az OPEC+ önkéntes kitermelés-csökkentése tovább növelheti az olajárakat. Az emelkedő olajárak az inflációt is tovább fűthetik.

Magyarországon a helyzet még rosszabb, a holtankoljak.hu szerint pénteken tovább emelkednek az üzemanyagárak: a benzin literje négy forinttal, a gázolajé pedig hét forinttal drágulhat. Az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó idén 40 forinttal emelkedett, ami romló adókörnyezetet eredményez, és a magyar fogyasztók pénztárcáját terheli meg. A 95-ös benzinért átlagosan 645 forintot, a gázolajért pedig 652 forintot fizethetünk literenként, de az mfor cikke szerint a következő hónapokban tovább drágulhatnak majd, és elérhetik akár a 700 forintos literenkénti árat is.