Közel félmilliárdos plusszal zárták az évet a magyar pólósok

A Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) éves közgyűlésén Madaras Norbert elnök beszámolója alapján kiderült, hogy a szövetség 445 millió forintos eredménnyel zárta a 2023-as évet.

Az MVLSZ április első hétvégéjén tartotta meg éves közgyűlését, ahol Madaras Norbert elnök a sportág sikereiről és a szövetség gazdálkodásának átalakulásáról számolt be. A közgyűlésen elhangzott, hogy a magyar vízilabda ismét megmutatta a világnak, mire képes, hiszen a férfiválogatott világbajnoki címet és olimpiai kvótát szerzett, az utánpótlás-válogatottak pedig történelmi sikersorozatot értek el. A sportág történetében először fordult elő, hogy egy ország mindkét U20-as világbajnokságot megnyerje, továbbá az U17-es lányok és az U15-ös fiúk Európa-bajnoki aranyérmet, az U15-ös lányok bronzérmet szereztek, és az U17-es fiúk is a négy között végeztek.

Madaras Norbert kiemelte, hogy a szövetség gazdálkodása jelentős átalakuláson ment keresztül, az átláthatóság és a takarékosság volt a 2023-as év legfontosabb célja. Ennek eredményeként a szövetség több mint 445 millió forintos eredménnyel zárta az évet, ami magában foglalja a korábbi évek le nem zárt elszámolásai miatti jelentős céltartalékképzést is. A szövetség emellett 239 millió forintot osztott ki a legeredményesebb műhelyek között, és 153 millió forintot fordított a Magyar Vízilabda Módszertani Központ Kft. megalakítására, amelynek feladata a sportág jövőbeni sikerességét elősegítő tudományos és sportszakmai munka támogatása lesz.

A takarékossági célok elérése mellett a szövetség 514 millió forinttal csökkentette a beszerzett áruk, anyagok és szolgáltatások költségeit az előző évhez képest, annak ellenére, hogy rendkívüli inflációval kellett szembenézniük. A szponzoráció terén is pozitív változások történtek: a régi szponzorokkal folytatódott az együttműködés, nagyobb összegű támogatásokat kaptak, és új szponzorokat is sikerült megnyerniük a sportág számára.

Madaras Norbert a 2024-es évre vonatkozóan 300 milliós eredményt tervez a költségvetésben, és tartalékot is képeznek az esetleges extra kiadásokra. Az elnök hangsúlyozta, hogy az évnek a sportszakmáról és az olimpián szereplő válogatottakról kell szólnia. Továbbá bejelentette, hogy az MVLSZ oldalán egy videóportál jön létre, ahol a TV által nem közvetített mérkőzéseket lehet majd követni, és a Módszertani Központtal együttműködve számos oktató kisfilmet készítenek az edzők számára. Az edzői licenc-rendszer reformja is folyamatban van.

A közgyűlésen a küldöttek egyhangúlag elfogadták a szakmai és a pénzügyi beszámolót, valamint megszavazták a 2024-es költségvetést is.