Zimbabwe új, aranyfedezetű valutát tervez bevezetni

Zimbabwe készülőben van egy olyan új valuta bevezetésére, amelyet az ország aranytartalékai támasztanak alá, de a piacok és az elemzők aggódnak a lépés hatékonyságát illetően.

Emmerson Mnangagwa elnök a jegybanki trezorok ellenőrzését követően jelentette be a tervezett lépést, amely a monetáris zűrzavar megoldására irányuló legújabb kísérletet jelenti az országban. A Financial Times szerint az elemzők szkeptikusak, hogy a lépés elegendő lesz-e a gazdasági instabilitás fényében.

A Zanu-PF kormánypárt már korábban is próbálkozott saját pénznem bevezetésével, amikor öt évvel ezelőtt újra bevezették a helyi fizetőeszközt a 2008-as hiperinflációs válság után. A mostani döntés hátterében a zimbabwei dollár gyors értékvesztése áll, amely 2024-ben háromnegyedével csökkent az amerikai dollárhoz képest.

A zimbabweiak bizalmatlansága az új valutával szemben a korábbi kudarcok és a jelenlegi pénzügyi válság miatt érthető. Az emberek alternatív megoldásokhoz nyúlnak, például kerülik a bankokat, hogy megőrizzék vagyonukat.

Az elemzők szerint a valuta problémái a zimbabwei gazdaság alapvető hiányosságaiból erednek, mint például a kormány túlzott pénznyomtatása. Emellett kétségek merülnek fel az aranytartalékok megfelelőségével és az alacsony devizatartalékokkal kapcsolatban is.

Mnangagwa igyekezett kezelni a gazdasági nehézségeket és külföldi befektetéseket vonzani az országba, de Zimbabwe továbbra is pénzügyi elszigeteltségben szenved a külső adósságok és az emberi jogi aggályok miatt. A magas külső adósságállomány és az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások hiánya, valamint a súlyos aszály tovább rontják a helyzetet, ami az élelmezésben is nehézségeket okozhat. Ezek a tényezők miatt a nemzetközi befektetők és piacok nem fogadják lelkesen az új valutabevezetést.

A Financial Times által közölt egy másik jelentés szerint a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a prosztatarák tesztelési gyakorlatát át kell alakítani, mivel új kutatások szerint a következő 20 évben világszerte megduplázódhat a betegség okozta halálozások száma. A Lancet Bizottság által végzett tanulmány rámutat, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országoknak, mint Zimbabwe, fel kell készülniük a halálesetek számának emelkedésére. A legmagasabb halálozási arányt 2020-ban az afrikai és karibi régiók mutatták, és Zimbabwe volt azon országok között, amelyeket leginkább érintett ez a probléma, részben a késői diagnózisnak, részben pedig annak tudható be, hogy bizonyos etnikai csoportoknál nagyobb a betegség kialakulásának kockázata. Az előrejelzések szerint 2040-re a prosztatarák okozta éves halálozások száma eléri a 700 000-et, ami 85%-os növekedést jelent 2020-hoz képest.

Ez a helyzet tovább súlyosbítja Zimbabwe gazdasági és egészségügyi kihívásait, amelyek már így is jelentős terhet rónak az országra. Az új valuta bevezetése mellett a kormánynak komoly figyelmet kell fordítania az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére és a korai diagnosztikai rendszerekbe történő beruházásra, hogy kezelni tudja a növekvő egészségügyi problémákat.