Dróncsapás érte a Dnyeszter Menti Köztársaságot

Újabb dróncsapás történt a Dnyeszter Menti Köztársaságban, egy katonai létesítményt ért támadás a ribnyicei körzetben.

A Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület nemzetbiztonsági minisztériuma pénteken számolt be az eseményről. Egy kamikaze drón csapódott be a terület egyik katonai létesítményében, amely egy radarállomás volt, és a támadás következtében csak elenyésző károk keletkeztek, áldozatokról nem érkezett jelentés.

A támadás helyi idő szerint 14 óra 35 perckor történt, mindössze 6 kilométerre az Ukrajnával közös határtól. A helyszínen egy nyomozócsoport kezdte meg a vizsgálatokat, de az incidensről nem került nyilvánosságra semmilyen felvétel.

A moldovai központi kormányzat is reagált az eseményre, jelezve, hogy elemzik a történteket.

Korábban, március 17-én hasonló eset történt, amikor egy kamikaze drón miatt kiégett egy működésképtelen Mi-8MT típusú helikopter. A támadás során azt is közölték, hogy a drón Ukrajna irányából érkezett.

A Dnyeszter Menti Köztársaság, amelyet Transznisztriának is neveznek, a Szovjetunió felbomlása után vált el Moldovától, orosz támogatással. A területen jelenleg is mintegy 1500 orosz katona állomásozik, így gyakorlatilag egy Moszkva által irányított bábállamnak tekinthető, Moldova és Ukrajna Odessza megyéje között helyezkedik el.

Valószínűtlennek tartják, hogy az ukránok követték volna el a támadást, tekintettel a célpont jelentéktelenségére és az akció korlátozott voltára. Az ukránok már korábban közölték, hogy Transznisztria nem jelent katonai fenyegetést Ukrajnára nézve. A szakadár terület hatóságai viszont a közelmúltban orosz védelmet kértek Moldovával szemben, és a mostani provokációból is leginkább Moszkva profitálhat, hiszen erre hivatkozva lehet majd végrehajtani az ország destabilizációját célzó orosz hibrid műveleteket.