A Ryanair júniusban újraindítja járatait a háború sújtotta országba

A Ryanair ír légitársaság bejelentette, hogy június 3-ától újraindítja járatait Izraelbe, miután a Ben Gurion nemzetközi repülőtér úgy döntött, hogy újra megnyitja a fapados terminált.

A legtöbb nagy nemzetközi légitársaság a Hamász palesztin fegyveres csoport október 7-i támadásait követően függesztette fel az Izraelbe irányuló járatokat. A Ryanair korábban vitába keveredett a reptérrel arról, hogy melyik terminált használhatja, de most úgy tűnik, hogy a probléma megoldódott.

„Nagyszerű hír, hogy a Ben Gurion repülőtér újra megnyitja az 1-es terminált, ami lehetővé teszi, hogy a Ryanair június 3-ától, hétfőtől újraindítsa tel-avivi járatait, heti 40 járattal olyan kulcsfontosságú piacokra, mint Ciprus, Németország, Görögország és Olaszország” – mondta a légitársaság szóvivője. A Ryanair heti szinten 40 járatot üzemeltet majd Izraelbe, többek között Athénból, az olaszországi Bariból, Berlinből, Budapestről, Máltáról, Milánóból és a ciprusi Paphoszról.

Decemberben a Lufthansa Airlines már bejelentette, hogy január 8-tól újraindítja járatait Tel-Avivba, kezdetben heti 20 járattal. A Ryanair már korábban, februárban újraindította járatait a Ben Gurionra, de még ugyanabban a hónapban ismét felfüggesztette azokat, a terminálhasználati kalamajka miatt. A WizzAir március 1-vel indította újra izraeli járatait, amelyeket az Izrael és a Hamász között tavaly október elején kitört gázai háború miatt függesztettek fel.

A McDonald’s is érintetté vált a konfliktusban, hiszen a gyorsétteremlánc bejelentette, hogy felvásárolja az Izraelben működő 225 franchise-éttermének mindegyikét. A döntés hátterében az áll, hogy az izraeli-Hamász háború negatívan érintette az üzletmenetet. Az Alonyal franchise-zal kötött megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a McDonald’s hangsúlyozta elkötelezettségét az izraeli piac iránt.

Az Alonyal, amely több mint 5000 embert foglalkoztat az országban található McDonald’s éttermeiben, kedvezményeket ajánlott fel a helyi katonáknak és biztonsági erőknek az október 7-i támadások után. A McDonald’s vezérigazgatója, Chris Kempczinski januárban említette, hogy a vállalat jelentős üzleti hatást tapasztal a Közel-Keleten a konfliktus miatt, és a cég februári eredménybeszámolójában is megerősítette, hogy a háború valószínűleg továbbra is meg fogja terhelni a cég üzleti tevékenységét.