Ritka földrengés rázta meg New Yorkot és a keleti partot

Ritka földrengés történt péntek reggel, amely New Yorkot, Connecticutot és New Jersey egyes részeit rázta meg, és több keleti parti városban leálltak a repülőterek. A jelenség a lakosság körében meglepetést és aggodalmat váltott ki.

Péntek reggel a New York-i lakosok arról számoltak be, hogy északkeleten dübörgést éreztek, amikor a földrengés megrázta a várost és környékét. A potsdami székhelyű Geofon program adatai szerint a földrengés a Richter-skálán 5-ös erősségű volt, míg a New York Times hírfolyama és a NYC Mayor's Office Twitter oldala 4,8-asnak írja, az amerikai földtani intézet (USGS) pedig 4,7-es előzetes erősségű rengésről számolt be, amelynek központja a New Jersey állambeli Lebanon közelében volt, és körülbelül 5 kilométer mélyen helyezkedett el.

A New York-i tűzoltóság szerint az első jelentések alapján nem érkezett károkról szóló jelentés. Manhattan belvárosában a forgalom szokásos kakofóniája felerősödött, az autósok dudáltak a megremegő utcákon, és néhány brooklyni lakos is dübörgő hangot hallott, miközben épületük megremegett.

Egy manhattani East Village-i lakóházban egy Kaliforniából származó lakó nyugtatta meg az ideges szomszédokat, mivel az Egyesült Államok nyugati partján, különösen Kaliforniában, sokkal gyakoribbak a földrengések. A keleti part más, földrengésekhez nem szokott területein élők, mint Baltimore, Philadelphia és Connecticut lakói is arról számoltak be, hogy megremegett a föld alattuk.

Kathy Hochul, New York kormányzója közösségi médián keresztül tájékoztatta a lakosságot, hogy a rengést az egész államban érezték, és csapata éppen felméri az esemény hatásait és az esetlegesen bekövetkezett károkat.

Az USGS jelentése szerint a rengést Philadelphiától a connecticuti New Havenig érezték, és a közösségi médiában Marylandben és Massachusettsben élők is jelezték, hogy érzékelték a földmozgást. Néhányan New Jerseyben és New Yorkban erős rengésként írták le a történteket.

A földrengés emlékeztetett az embereket a 2011. augusztus 23-i eseményre, amely több tízmillió embert rázott meg Georgiától Kanadáig, és azóta ez volt a legerősebb földrengés a keleti partvidéken.

A keleti part számos repülőtere, köztük Baltimore-ban, ahol Joe Biden elnöknek tervei szerint programja volt, földi leállást rendelt el, leállítva a légi forgalmat közvetlenül a földrengés után.

A földrengés megrázta az épületeket Manhattanben és egész New Yorkban. Sok helyen az emberek az utcára menekültek, hogy vajon mi történhetett.

New York polgármestere, Eric Adams magyar idő szerint este hatkor tartott sajtótájékoztatót.

Egy 2008-as tanulmány szerint New York területén nagyjából évszázadonként egyszer történik 5-ös erősségű földrengés. Egy még nagyobb, 7-es erősségű földrengés a becslések szerint 3400 évente egyszer fordul elő.