Megkezdődött Orbán Viktor legfőbb szövetségesének politikai összeomlása

Eljöhet az Erdogan utáni Törökország. A múlt hétvégi választások bepillantást engedtek a regnáló autokrata után következő politikai jövőbe.

A török politika ismét izgalmassá vált. Törökország ellenzéke évekig haldoklott, de a múlt hétvégén hirtelen áttörést ért el. A legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) Kemal Kilicdaroglu vezetése alatt nehezen tudta a szavazók több mint 25-30 százalékát megszerezni. Az ellenzék azonban most megtartotta a polgármesteri székeket olyan nagyvárosokban, mint Ankara, Izmir és Isztambul, ahol Ekrem Imamoglu a legdinamikusabb török politikusként tűnt fel. A CHP és más pártok 15 másik településen is legyőzték a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) .

Az AKP korábban szinte teljes egészében narancssárgába borította Törökország helyi választási térképét, de most már csak alig összefüggő narancssárga foltokat ellenőriz 15 tartományban. A CHP vörös színű vastag falába ütközik, míg a kurdbarát Népi Egyenlőség és Demokrácia Párt (DEM) lilája uralja Anatólia délkeleti kvadránsát. A Nacionalista Mozgalom Pártjának királykékje nyolc szétszórt foltként jelenik meg a tájon. A török választási térkép szétesettségét mutatja .

Romokban a kormánypárt

Az AKP már csak az árnyéka annak a dinamikus pártnak, amely egykor volt. Erdogan és pártja tekintélyelvűvé vált, a sajtót, a bíróságokat és a parlamenti eljárást kihasználva megnehezítette az ellenzék számára a versenyt. Az emberek a múlt hétvégén tömegesen vonultak az utcára, hogy kifejezzék nemtetszésüket Erdogan és az AKP ellen. A török választók mérsékelték az illiberalizmus korának elképzelését, amelyben a nem demokratikus vezetők kihasználhatják a látszólag demokratikus intézményeket .

Erdogan számára a helyzet rosszabb, mint gondolnánk. Az egyértelmű győztes Imamoglu, aki elsöprő győzelmet aratott az AKP-s Murat Kurummal szemben. Imamoglu győzelme harmadik egymást követő győzelmét jelenti az Erdogan által kézzel kiválasztott jelöltekkel folytatott versenyben, és az AKP számára a legaggasztóbb. Imamoglu az a politikai vetélytárs, akitől a török elnök a leginkább tart, és ő a legesélyesebb arra, hogy Erdogan kihívója legyen a jelenleg 2028-ra tervezett elnökválasztáson .

A török elnök tehetetlen

Erdogan politikailag menthetetlenül meggyengült. Beszédet mondott Ankarában, amelyről sok tévécsatorna elkapcsolt, mivel Imamoglu ugyanebben az időben kezdte meg győzelmi beszédét Isztambulban. Erdogan nem volt hajlandó a vereséget tétlenül nézni, és igyekezett megakadályozni. A jövőre nézve Erdogan számára nem sok jó lehetőség van. Ha a bírósághoz fordul, hogy betiltsa Imamoglu indulását az elnökválasztáson, az hatalmas nyilvános visszahatást válthat ki. Hasonlóképpen, Imamoglu eltávolítása nem változtat a CHP által dominált Törökország mára kialakult választási térképén. Erdogan mindig képes meglepetést szerezni, de úgy tűnik, Törökország új korszak küszöbén áll .