Orbánnak nem érdemes Trumpra építenie a magyar-amerikai kapcsolatokat

A rövid távú és szimbolikus győzelmek helyett az Orbán-kormány jobban tenné, ha stabil kapcsolatokat építene az Egyesült Államokkal – annak belpolitikai folyamataitól függetlenül. Ez ugyanis a valódi magyar érdek.

Az elmúlt két amerikai elnökválasztáshoz hasonlóan úgy tűnik, hogy a magyar kormány ismét elköteleződött Donald Trump és a republikánus tábor mögött. A Fidesz hátországa és az amerikai nemzeti konzervatív jobboldal között látványosan nagy a barátság, ami már túlnőtt Orbán Viktor és Donald Trump személyes kapcsolatán: elég csak megnézni a kormányzat hátterében működő személyek és szervezetek nemzetközi tevékenységét.

A magyar jobboldal számára nagyon csábító lehet a trumpista MAGA-tábor mellett lehorgonyozni, nem csak azért, mert a volt elnöknek és a republikánusoknak jó esélyük van győzni a novemberi amerikai választásokon. A Fidesznek nehéz a nemzetközi térben olyan szereplőket találnia, akikkel ilyen jó a kémia, és ahonnan ilyen sok dicséretet kaphat a magyar családpolitika, a nemzetvédelem, a woke-ellenesség vagy a migrációs politika miatt. Azonban számos, egyébként a szabadságjogok mellett hivatalosan elköteleződött jobboldali amerikai gondolkodó vagy nincs tisztában a magyar demokrácia minőségének romlásával, vagy nem érdekli, vagy akár még támogatja is annak egyes elemeit.

Ez a stratégia azonban sok buktatóval jár, kockázatos, és egyáltalán nem biztos, hogy előremozdítja a magyar érdekeket. Ha komolyan vesszük az Orbán-kormány külpolitikai céljait, azokból sem következik egyértelműen ez a stratégia.

Washingtonnal jó viszonyt kell ápolni, bárki is vezeti

Magyarország külpolitikai érdekei szempontjából az Egyesült Államokkal való pozitív reláció fontos szerepet játszik. Az Orbán-kormány által folytatott egyensúlyozást is erősítené, ha Washingtonnal jobbak lennének a kapcsolatok: Moszkvában és Pekingben is értékesebbnek látnának minket, ha van bejárásunk Washingtonban. A NATO legerősebb államával és országunk egyik legfontosabb gazdasági partnerével való jó viszony ápolása elengedhetetlen.

A populista oldalról nézve sem érdemes a magyar-amerikai kapcsolatokat aláásni, hiszen az USA továbbra is népszerűbb hazánkban, mint fő nagyhatalmi vetélytársa. Ezért nincs meg az a luxusunk, hogy ne törekedjünk stabil kapcsolatokra az Egyesült Államokkal, bármelyik párthoz is tartozik az aktuális elnök.

Pártpolitikai kérdéssé tenni már közép távon sem szerencsés

Az Egyesült Államokkal való jó kapcsolatok fenntartásának rossz módja, ha csak az egyik nagy párttal törekszünk látványosan együttműködésre. Szaúd-Arábia és Izrael példája mutatja, hogy négy év alatt sok mindent lehet elérni, de Joe Biden alatt mindennek meglett a böjtje. Rijádnak és Tel-Avivnak évek után sem sikerült rendezni a kapcsolatait Washingtonnal, így a bizalmatlanság érezhető a felek között.

Mi van, ha Biden nyer – mi van, ha Trump?

A választások kimenetelét nem lehet előre látni. Ha a demokraták győznek, ők biztosan nem felejtik el Orbánék republikánus kötődéseit. Már ma is nagy árat fizetnek a magyar állampolgárok ezért a politikáért, például a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény felmondásával vagy a magyar állampolgárok vízummentességének szigorításával. Biden győzelme esetén további lépéseket is tehet még Washington.

Egy esetleges újabb Trump-kudarcot követően nem tudni, hogy az amerikai jobboldal milyen irányba változna. A MAGA-tábor uralma a republikánusok között nem olyan erős, különösen nem egy választási vereséget követően. Ha a republikánus közösség az utóbbiak elvei felé mozdulna el, sok minden megkérdőjeleződhet abból, amit a magyar jobboldal idáig felépített.

Van-e érdekegyezés a világpolitikában?

Trump és Orbán között valóban nagy egyetértés van identitáspolitikai kérdésekben, a migrációval kapcsolatban, vagy a balliberális elit provokálásában. A Trump-kormány nem indított háborúkat, bár Szíriában ő is rakétázott. A nagyhatalmi versengésben Trump harcos nacionalista hozzáállása mellett a Putyinnal és más vezetőkkel való jópofizás is megfigyelhető. Kínával a republikánus vezetés kifejezetten agresszív volt, és ha az orosz és kínai vezetés Trump kormányzása alatt tett volna olyan lépéseket, mint Ukrajna kapcsán, az talán még erősebb válaszlépést váltott volna ki a republikánus elnökből, mint Bidenből.

Inkább konnektivitásra lenne szükség

A rövid távú és szimbolikus győzelmek helyett tehát jobban megérné hazánknak stabil kapcsolatokat építeni az Egyesült Államokkal. Magyarország egyes döntéseiből fakadó negatív megítélése miatt sokévnyi diplomáciai építkezésre van szükség, de nem lehetetlen a feladat. A jó és hasznos szövetséges imázsának megteremtése csak az első lépés lenne egy okos magyar külpolitikai stratégiában. Magyarország nemzetközi megítélésének javítása hozzájárul hazánk biztonságához, érdekérvényesítő képességéhez és befolyásának növeléséhez. Ahogy a magyar kormány a konnektivitást képviseli a világpolitikában, úgy ezt képviselhetné az amerikai kapcsolatokban is, és érdekalapon építhetne kapcsolatokat minden irányba. Ha Putyinnal vagy Hszi Csin-pinggel háttérbe tudjuk tenni az értékkülönbségeket, akkor biztosan meg tudjuk tenni ezt Bidennel is.