Kettős gyilkosság elkövetőjét végezték ki Oklahomában

Oklahoma államban végrehajtották a halálos ítéletet Michael DeWayne Smith-en, aki több mint két évtizeddel ezelőtt kettős gyilkosságot követett el. Az elítélt negyedik kegyelmi kérvényét is elutasították, és a kivégzést az áldozatok családtagjai is megtekintették.

Halálos injekciót adtak be Michael DeWayne Smith-nek az állam büntetés-végrehajtási intézményében. A 41 éves férfi a márciusban tartott kegyelmi meghallgatáson bocsánatot kért az áldozatok családtagjaitól, és azt állította, hogy a kábítószer hatása alatt állt, amikor a gyilkosságokat elkövette. Ügyvédei beszámíthatatlanságára hivatkoztak, de a büntetőügyi fellebbezési bíróság szerdán elutasította az elítélt negyedik kegyelmi kérvényét.

Az ügyészek szerint Smith, aki a gyilkosságok idején egy banda könyörtelen tagja volt, megtorlásként ölt. Az egyik áldozatot azért ölte meg, mert úgy gondolta, hogy annak fia információkat adott át a rendőrségnek a hollétével kapcsolatban. A másik áldozat, egy bolti eladó, pedig azért vesztette életét, mert Smith szerint tiszteletlenül nyilatkozott a bandájáról egy interjúban.

Smith volt az első elítélt, akin Oklahomában idén halálos ítéletet hajtottak végre. Az állam 2021 óta, amikor ismét bevezette a halálos ítélet végrehajtását, összesen tizenkét elítéltet végeztek ki.