A német vevők elfordulnak az elektromos autóktól, értékesítési visszaesés tapasztalható

Németországban márciusban jelentős, közel harmadával csökkent az elektromos autók forgalomba helyezése az előző év azonos időszakához képest, ami szakértők szerint a hagyományos technológiák felé való visszafordulás jele lehet.

Az elektromos autók iránti kereslet csökkenését a német állam által nyújtott támogatások tavalyi kivezetése okozta, amelynek hatására a gyártók által kínált árengedmények sem tudták ellensúlyozni a környezetvédelmi bónusz megszűnését, ez pedig sok vásárlót elbizonytalanított. A KBA adatai szerint márciusban 31 400 új elektromos autót helyeztek forgalomba, ami 29 százalékos csökkenést jelent.

A teljes autópiac zsugorodásával összehasonlítva az elektromos autók piaci szegmensének hanyatlása kiemelkedően nagy; míg az összes meghajtási technológiát figyelembe véve csupán 6,2 százalékos volt a csökkenés, addig az elektromos autók esetében ez a szám 29 százalék. Az új adatok azt sugallják, hogy az elektromobilitás korábbi felfutása megtorpanhat Németországban, az EU legnagyobb autópiacán.

Az évtized elején még csak 136 ezer elektromos autó volt forgalomban Németországban, ez a szám azonban időközben 1,4 millióra nőtt. Ennek ellenére a kereslet csökkenése arra késztetheti a gyártókat, hogy újragondolják terveiket.

Constantin Gall, az EY nemzetközi üzleti tanácsadó cég elemzője szerint idén nem várható jelentős mozgás az elektromos autók piacán, az értékesítés a legjobb esetben is a tavalyi szinten maradhat. Gall hozzátéve, hogy a trendek változása miatt a gyártók ismét több befektetést fordíthatnak a robbanómotoros technológia fejlesztésére.

Volker Wissing német közlekedési miniszter kijelentette, hogy a német kormány nem tervezi az elektromos autók állami támogatásának újbóli bevezetését. A piacnak támogatás nélkül is működnie kell, és nem kötelezhetik el magukat egyetlen technológia mellett. Wissing szerint az éghajlatvédelmi erőfeszítések akkor lehetnek a leghatékonyabbak, ha több technológia előtt nyitva áll az út.