Madárinfluenza riasztás az Egyesült Államokban

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC riasztást adott ki egy texasi mezőgazdasági dolgozó madárinfluenzával való fertőződése miatt, és felhívja a figyelmet a vírus elleni védekezés fontosságára.

Az Egyesült Államokban azonosították a második H5N1 madárinfluenza esetet egy emberben, aki valószínűleg tehenekkel való érintkezés során fertőződött meg. A texasi mezőgazdasági munkás megbetegedése 2023. április 1-jén derült ki. Az első esetet 2022-ben regisztrálták Coloradóban, ahol a vírus új emlős fajok között kezdett terjedni, beleértve a szarvasmarhákat is.

A CDC a riasztásban hangsúlyozza az egyéni védőfelszerelés használatának, a tesztelésnek, a vírusellenes kezeléseknek és a betegvizsgálatnak a fontosságát. Különös figyelmet fordítanak arra, hogy megfigyelés alatt tartsák azokat a személyeket, akik beteg vagy elhullott vadon élő és háziasított állatokkal, illetve fertőzött állatállományokkal kerültek kapcsolatba.

A CDC szerint ez az eset nem jelent jelentős kockázatot az amerikai lakosság számára, a H5N1 vírus által okozott veszélyt továbbra is alacsonynak értékelik. A texasi beteg esetében a szemgyulladás volt az egyetlen tünet, amit az állami egészségügyi minisztérium is megerősített.

Forrás: Reuters