Litvánia katonai kiképzőket küldhet Ukrajnába

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök bejelentette, hogy Litvánia fontolgatja katonai kiképzők Ukrajnába küldését bizonyos feltételek mellett.

Ingrida Simonyte, Litvánia miniszterelnöke pénteken kifejtette, hogy országa nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy bizonyos feltételek mellett katonai kiképzőket küldjenek Ukrajnába. A litván kormányfő ezt követően nyilatkozott, hogy megbeszélést folytatott ukrán partnerével, Denisz Smihallal Vilniusban.

Simonyte emlékeztetett arra, hogy jelenleg is zajlik ukrán csapatok kiképzése Litvánia és más országok területén, és felvetette annak lehetőségét, hogy ezek a kiképzések akár Ukrajna területén is megtörténhetnének, amennyiben megfelelő légvédelmi intézkedések mellett kezelhetők lennének a kockázatok.

A litván miniszterelnök hozzátette, hogy Emmanuel Macron francia elnök korábban nem zárta ki, hogy NATO-tagállamok katonákat küldjenek Ukrajnába, és Simonyte szerint Macron kijelentése azt sugallta, hogy nem kell önkényes korlátokat szabni magunknak, amikor az ellenfélnek nincsenek ilyen korlátai.

Továbbá, Simonyte bejelentette, hogy Litvánia 3000 drónt vásárol Ukrajna számára, mintegy 2 millió euró értékben, amelyek a litván gyártmányú repülőeszközök az év végéig érkezhetnek meg a frontvonalhoz.

A litván kormányfő sürgette az Európai Uniót, hogy mielőbb kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel, és kiemelte a NATO-csatlakozás fontosságát is.

Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke szerint Litvánia az ukrajnai háború kitörése óta egymilliárd euróval, a GDP-jének mintegy 1,5 százalékával támogatta Ukrajnát. Ezenfelül Litvánia nemrég 35 millió eurót adott egy cseh vezetésű lőszerbeszerzési programhoz, és a védelmi tárca tervei szerint további 200 millió euró katonai segélyt küldenek Ukrajnába 2026-ig.