Izraeli katonák felfüggesztése egy tragikus légicsapás miatt

Két magas rangú izraeli katona felfüggesztésre került egy hétfői légicsapás következményeként, amely során a World Central Kitchen (WCK) hét munkatársa vesztette életét.

Az izraeli hadsereg pénteki sajtótájékoztatóján ismertette a tragikus eseményekkel kapcsolatos vizsgálati jelentést. A segélyszállítmányt azért támadták meg, mert a segélymunkások egyikét, aki táskát cipelő fegyveresnek néztek, tévesen azonosították. A járművet ezután rakétával vették célba. A támadás során két személy kiszabadult a járműből és egy másik autóba szálltak, amelyet szintén egy izraeli rakéta talált el. A második robbanás után a túlélők egy harmadik járműbe szálltak át, amit ismét egy izraeli rakéta ért el, így végül mind a hét segélymunkás életét vesztette.

Az IDF szerint a tragikus események hétfő este kezdődtek, amikor a segélyeket szállító konvoj elindult a tengerpartról a kijelölt raktárépület felé. Két fegyveres felszállt a segélyt szállító egyik teherautóra, mely ezt követően elhaladt a WCK központja mellett, ahol a segélyszervezet három járműve csatlakozott a konvojhoz. A szállítmány megérkezése után a WCK munkatársai délre haladtak tovább, míg a teherautók a feltételezett fegyveresekkel északra indultak. Az izraeli légierő vadászbombázója három rakétát lőtt a WCK délre tartó járműveire 23:09 és 23:13 között. Az IDF tisztjei hibásan azonosították a WCK járműveit, és abban a hiszemben adták ki a tűzparancsot, hogy a feltételezett terroristák a járművekben ülnek, miközben azok a nyomozás alapján a segély kirakodása után elhagyták a konvojt.

A vizsgálat során kiderült, hogy az izraeli katonák azt hitték, a Hamász fegyveresei vették birtokba a járművet, és nem voltak tisztában a WCK és a hadsereg közötti aznapi együttműködéssel. Az IDF a történtek miatt felfüggesztett két tisztet, a támadást végrehajtó dandár parancsnokát és a támadást elrendelő főtisztet.

A WCK kedden bejelentette, hogy a támadás következtében felfüggeszti működését Gázában. Benjamin Netanjahú izraeli miniszterelnök egy videóüzenetben kifejtette, hogy a támadás nem volt szándékos, és az áldozatok ártatlanok voltak.

A WCK, amely az egyik legnagyobb segélyszervezetként működött Gázában, éppen 100 tonna élelmet és humanitárius segélycsomagot szállított a háborús térségbe, amikor a tragédia bekövetkezett. Az akcióban három brit, egy amerikai-kanadai, egy ausztrál, egy lengyel és egy palesztin segélymunkás vesztette életét. A WCK a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt. Hétfőn három segélyszállító hajó érkezett a gázai partokhoz nagyjából 400 tonna élelmiszerrel és más ellátmánnyal a segélyszervezet és az Egyesült Arab Emírségek szervezésében.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa határozatot fogadott el pénteken arról, hogy Izraelt vonják felelősségre a Gázai övezetben elkövetett esetleges háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért. A határozatra 28 ország szavazott igennel, 13 tartózkodott, hat pedig ellenezte, köztük az Egyesült Államok és Németország. Washington kijelentette, hogy Izrael nem tett meg minden tőle telhetőt a polgári lakosságot érő károk mérséklése érdekében.

A segélyszervezet szerint az izraeli hadsereg nem tudja hitelesen kivizsgálni saját hibáját, és egy független bizottság létrehozását követelik. Szerintük rendszerszintű változásra lenne szükség a hadseregben, különben „még több katonai kudarc, még több bocsánatkérés és még több gyászoló család lesz”. A jótékonysági szervezet szerint az indokolatlan támadás kiinduló oka a súlyos élelmiszerhiány Gázában, és felszólították Izraelt, hogy jelentősen növelje a szárazföldi úton szállított segélyek mennyiségét.