Izrael humanitárius útvonalakat nyit Gázába

Izrael engedélyezte, hogy két humanitárius útvonalat megnyissanak a Gázai övezetbe, amely lehetővé teszi a segélyszállítmányok eljuttatását a területre. Az Erez kapu és az asdódi kikötő ideiglenes megnyitása óriási jelentőséggel bír, mivel ezek az átkelők a háború októberi kezdete óta zárva voltak.

Az amerikai elnök, Joe Biden és az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahú közötti telefonbeszélgetés után döntöttek az útvonalak megnyitásáról. A beszélgetés során Biden arra hívta fel Netanjahú figyelmét, hogy Izraelnek lépéseket kell tennie a Gázai övezetben élő lakosság szenvedésének mérséklése érdekében, ha továbbra is számítani kíván az Egyesült Államok támogatására.

A döntés néhány órával azután született meg, hogy a World Central Kitchen nevű segélyszervezet hét munkatársa, köztük lengyel, brit és amerikai-kanadai állampolgárok is, egy izraeli légicsapásban vesztették életüket. Netanjahú kedden kijelentette, hogy a csapás nem volt szándékos, és ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják a történteket.

Az ENSZ legmagasabb rangú emberi jogi tisztviselője, Volker Türk kijelentése, miszerint „hihető”, hogy Izrael az éhezést háborús fegyverként használja Gázában, tovább súlyosbította a helyzetet. A WHO jelentése szerint a területen éhen halnak a gyerekek, ami nyomást gyakorolt Izraelre, hogy tegyen lépéseket a humanitárius helyzet javítása érdekében.