Húsvéti utazási láz: több mint 270 ezer vendég választotta a magyar szálláshelyeket

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) jelentése szerint idén húsvétkor három százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma, ahol több mint 270 ezer vendég töltött el közel 600 ezer vendégéjszakát.

A húsvéti időszakban a szálláshelyek bevétele elérte a 13 milliárd forintot, amelynek közel 6 milliárd forintja belföldi vendégektől származott. A vendégéjszakák többségét, közel 53 százalékát szállodákban töltötték a vendégek, míg 32 százalékuk magán- és egyéb szálláshelyeken. A legnagyobb kihasználtságot a szállodákban nagyszombaton érték el, Budapesten ez az arány a 81 százalékot is elérte.

A belföldi vendégek száma 138 ezer volt, akik a Balaton, a Mátra-Bükk régió és Budapest környékét részesítették előnyben. A vidéki szálláshelyek vendégéjszakáinak közel háromnegyedét belföldi vendégek adták.

A külföldi vendégforgalom is növekedett, 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat. A budapesti vendégéjszakák 89 százalékát külföldiek töltötték, leginkább Németországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkeztek. A vidéki desztinációkat elsősorban csehek, szlovákok és németek keresték fel, különösen a Balaton, Bük-Sárvár és Debrecen és környéke volt népszerű.